Lov iglice panulom.

Iglicu kao lješku dosta često koristim  jer  je u večini slučajeva  brže i lakše ulovim nego glavonošce (lignja ili sipa).  Tamo tražiš, tražiš lignje a ono neće i neće, i sve bi da za lignju jer ipak to je broj 1. za mamac ali neće, okreneš se iglicama  i za par minuta  već si u igri.

 Iglice ćemo uvijek tražiti po puntinima, po plitkim brakovima  u uvalama gde je sjena borovina .

 Lov iglice je jednostavan, panula se sastoji od tunje debljine 0,30 mm bez olova ili  sa max 

3 - 6  grama koja ćemo staviti u slučaju ako je more uzburkano i  jače valovito te zogulina. 

Nakon 10 metara predveza  stavimo varalicu.

Najčešće je to e YO ZURI - PINNS MINOW  3 grama Floating.  Najbolja  zelena boja leđa sa srebrenim trbuhom.

 Kao mamci se mogu koristiti i  kožica iglice,  trak lignje  ili  slanina izrezana na trakice.

Trak lignje je najednostavnije i najpraktičnije riješenje,  u tom slučaju  vežete tri  manje udice  u razmaku od 2-3 cm jednu iza druge tako ukupna dužina ne prelazi 7 -8 cm.

Trak lignje se montira na način kako je prikazano na slici  dolje. 

Višak  se mora otkinuti neposredno uz zadnju udicu.

 

 

Ne mora obavezno biti krak od lignje, može se i plašt  lignje izrezati na tanke trakice .

Povlači se umjerenom brzinom, pri nailasku na iglice osjetit ćete prvo male udare, tada treba pustiti jedan do dva paša tunje koje ste imali pripremljene slobodne u brodu te lagano zategnuti.

To je iz razloga što iglica prvo mamac tuče kljunom pa tek onda zagrize , nije pravilo ali  u večini slučajeva tako biva.

 

Sa slaninom i kožom od iglice je ista stvar  samo u zadnje vrijeme  više nisam čuo od ikoga da se maltretira sa guljenjem iglice. Svima je lakše uzed jednu lignju iz leda ("kupovne", "japanske" ), razrezati je na trakice i loviti.

Imam poznanike koji već izrezane trakice imaju spremne u ledu.

 Jedna pomalo zaboravljena varalica je i sicilijanka - to jest , skup niti  bilo razobojnih ili jednobojnih oko udice na  čijem je vrhu mala olovna kugla  (na kugli može biti nacrtano i oko) varalica je sasvim jednostavna te je možete i sami provati napraviti.

 Uzmite olovo od 5 grama (duguljasto) kroz njegovu sredinu provučite tunju na čijem kraju vežete mali zogulin i udicu, zatim nastavite provlačiti niti (boja koje ste več odredili)  dok ne dobijete pristojnu gustoču (da ima lepršavost), polipite niti za olovo  i nategnite do zogulina.

 Varalica ima prednost što je možemo vuči u  svim režimima vožnje od sporog do brzog tako da se ne isključuje ni mogučnost lovagofića, lica ili trupa.

 U brodu je potrebno imati kantu širih dimenzija u kojoj iglice morate održavati u životu,  bitno je samo da se iglica može u njoj ispružiti.  Oni malo poduzetniji mogu od veće kante i pumpe za vodu kakvih koristimo u akvariju) mogu napraviti i bazen. 

Bitno je samo da se vrši česta izmjena mora.  Ljeti i češće nego zimi.  

 

- povratak   -  Lov lignje panulom