Panulavanje odnosno ribolov u pokretu je jedna od najuzbudljivijih i najkompleksnijih načina ribolova. Uzbudljiv je dok lagano vozite i očekujete ugriz predatora-grabežljivca te  sam čin borbe sa ulovljenom ribom, kompleksan jer trebate ispuniti niz uvjeta i radnji  potrebnih prije samoga spuštanja panule u more.

"Panula"  je način ribolova u kojem laganom vožnjom uz pretraživanje terena ciljanom grabežljivcu ponudite lješku - mamac na dubini na kojoj najčešće obitava.  

Recimo "ugrubo" da postoje tri vrste panula : 

- površinske, 

- srednje-tonuće,

- dubinske.  

 

Također postoji lov štapom i na "ruku".

 

Panula kao način ribolova je svojevremeno bio obavijen velom tajni, 

iskusni panulaši (koji su od toga i živjeli) čuvali su ljubomorno nacrte panula 

i one "sitne" tajne koje su značile razliku. 

U zadnje vrijeme je panula popularizirana, dosta je pisano o njoj,  pojavile su se i knjige vezane na tu temu. (Lov Gofa i Zubaca teškom panulom", autor Tonći Žanko - Tona). Imamo čak i otvoreni forum (Big game adria forum) gdje se razmjenuju iskustva i otkrivaju tajne. Kad ih već spominjem pozdravljam:  Lisicu, Tuna, Bracu, Tona ... a posebno Marina iz Sukošana čije tekstove ne smijete  zaobići a dio njih je i ovdje utkan.

 

Kako je ovo ipak informatičko doba, odlučio sam dio priče o panuli prebaciti na Internet.

Stranica je osmišljena na način da pomogne panulašu početniku, oni iskusniji će već to sve  znati (a ako imaju i što novoga neka dodaju)...

 


   
  • Mamci                                                                  

      - Lov iglice              - Montaža mamca

      - Lov lignje

  • Konstrukcije panula

       - Teška "Viška panula" te panula za felune

 

Prvo i osnovno je EHOSONDER. Bez te naprave je svako panulavanje čista lutrija, osim ako imate memorirane terene dna  u glavi do centimetra točnosti (takvoga još nisam upoznao). Ne mora to biti neka skupa naprava, dovoljno da crta dno, dubinu  i pokaže tu i tamo pokoju ribicu.

Rič, dvije  o autoru  

Ovo je samo kratki  uvod u svijet panule, svjestan sam da mnogo toga nije još objašnjeno, stoga slobodno primam pokude, pohvale i sugestije.

marinko.zupanovic@st.htnet.hr