Podgora - Hrvatska

Podgora b/w
Podgora by night
English vers.
German vers.
Podgora - nekoć samo malo ribarsko mjesto Podgora - danas važna turistička destinacijaMjesto Podgora ima 1.500 stanovnika i nalazi se u jednoj uvali u srcu Makarske Riviere, 9 km južno od Makarske. Jadranska magistrala prolazi odmah iznad mjesta . Samo mjesto zadire u masiv planine Biokovo. Od toga dolazi i naziv Podgora = pod gorom. Od starog dijela mjesta Gornje Podgore lako se dolazi do ulaza u park prirode Biokovo i do najviše ceste u Hrvatskoj koja vijuga sve do najvećeg vrha Biokova Sveti Juraj (1762 m).

Klima je blaga mediteranska i vegetacija sastavljena uglavnom od stabala borova i maslina. Visoko iznad luke uzdiže se spomenik Galebova Krila, koji se vidi iz daljine.

Podgora ima vrlo razvijenu tourističku infrastrukturu. Restorani, bistroi, hoteli i prodavaonice nižu se uzduž plaže koja zauzima pola uvale. Postoji veliki izbor sportova i razonode. Turističke agencije nude izlete brodovima na obližnje otoke ili ribarenje, te autobusima do Splita, Mostara ili Dubrovnika. Podgora ima plažu od finog šljunka kao i sva druga mjesta na Makarskoj Rivieri i ona je u sred mjesta. Duga šetnica uzduž nje obiluje objektima za shoping i zabavu.

Prije je mjesto Podgora bilo uglavnom poznato po ribolovu. Danas je ribolov aktualan samo u zimskim mjesecima, jer je turizam glavna grana privređivanja. Povodom proslave Sv. Vicenca, zaštitnika Podgore, u prvu nedjelju u kolovozu nakon blagdana Velike Gospe (15.08.), isplovljavaju svi brodovi iz luke i počinje proslava dana općine.

Autobusne veze s ostalim mjestima Makarske Riviere su vrlo dobre, dok za dalje destinacije veze idu iz Makarske ili Splita. Blizina Makarske i pozicija između Splita i Dubrovnika čine Podgoru jednom od boljih opcija za ljetovanje na Makarskoj Rivieri.

Smještaj u PodgoriOpće informacije

Stanovnika: 1.500
Regija: Makarska Riviera
Udaljenosti: 9 km Makarska, 65 km Split, 160 km Dubrovnik
Aerodrom: Split, Dubrovnik
Znamenitosti: Park Biokovo, Gornja Podgora, Galebova Krila