Teška Industrija
Izdavač: Jugoton, 1976.
 


Nakon odlaska budućeg oličenja džirlo muškarca - Seida Memića Vajte, a pogotovo nakon remekdjela "Ho-Ruk" teško je postići isti uspjeh. I to već za par mjeseci. Naravno, Teška Industrija se ne da i daje nam album koji ne priznaje poraz - iako nije naročito jak. Teška Industrija bez Vajte zvuči drugačije. Zapravo, ovaj album više sliči na Indexe ili COD negoli ambiciozni i progresivni i, usudio bih se reći, veličanstveni "Ho-ruk". Što i ne mora biti loše. Međutim, osjeća se da je materijal skopljen navrat-nanos, dakle lošiji. Ali, kako već napomenuh - ne i bez rezultata. Ono što je privuklo vlasnika ove ploče koju mi je ustupio na digitalizaciju i detaljnu analizu (tnx Tomac) jest pjesma A1, a to je "Ala imam ružnu curu". Očekivao sam da ću umrijeti od smijeha, ali sam dobio nešto sasvim drugo. Ono što sam mislio da će biti smiješno ispalo je nekako... slatko :)

A ide ovako:

"Kako bi mi lijepo bilo da si manja ti,
O kako bi sretni bili mi,
Kako bi mi lijepo bilo da si ljepša ti,
O kako bi sretni bili mi

Tad bi ja mog'o da te grlim i ljubim i kad stojim,
Tad bi ja mog'o te volim i kroz cijeli svijet da vodim,
Tad bi ja...
...ja bih bio glavni!"

Moram priznati da pjesma ima jednu od boljih klavijaturističkih dionica (na Moogu), a koketiranje s blaxploitation/disco/funkom je vrlo uspješno. Materijal za singl. Druga pjesma je filler, ali "Sirano" (treća) već nudi komadić onoga što volimo na "Ho-ruk" - progresivne elemente i isturenije gitare. Pretpostavljam da se radi o starijem materijalu koji nije dotad bio snimljen. Jedina pjesma koja je još vrijedna spomena jest posveta Nikoli Tesli, a zove se "Nikola Tesla". Klavijature uz sample grmljavine je otvaranje od kojeg ćete se naježiti, a ni ostatak pjesme nije manje uzbudljiv. Ni ovdje ne izostaju prog i pastirski rock elementi, što je dobro. Evo i velikog refrena:

"Ja sam naroda svog sin,
I nema drugog gesla,
Velike drame prvi čin,
Nikola Tesla, Tesla"

Sve u svemu, Teška Industrija se izvukla s ovim i bez Vajte, a malo koji bend (osim bosanskih, naravno) je sposoban izvući nešto za samo par mjeseci i snimiti album. Možda na albumu vrijede samo 3 pjesme, ali su te 3 zato besprijekorne. Highlightovi:

  • Lažna majka koja viče "Niiiidžoooo, jabukooo!" ("Nikola Tesla")
  • "Nikola Tesla"
  • "Ala imam ružnu curu"
  • "Sirano"
Ocjena: 6/10