Mirzino jato - Šećer i med
Izdavač: PGP RTB, 1979.
 


Trebalo bi pitati glazbene kritičare koliko je bilo teško pisati recenziju o "Sgt. Pepperu" u vrijeme kada je izašao. Najvjerojatniji odgovor bi bio da posao nije lakši ni sada, kada ponosno stoji na vrhu većine lista najboljih rock albuma.

E pa nije lako pisati ni o albumu koji stoji na vrhu većine lista najgorih jugoslavenskih albuma. Možda postoje okrutne osobe koje ovo remek djelo stavljaju na listu najgorih normalnih albuma, ali mi (to jest ja) ćemo ispraviti nepravdu, jer se radi o "Sgt. Pepperu" bosanskog trasha, iako je jedino što ima zajedničko s antologijskim albumom Beatlesa to što u samo jednom tekstu dijele rečenicu. Ovom.

"Šećer i med" nije konceptualan niti psihodeličan, nego rasplesan. Sastoji se od 10 disco pjesama od čijih tekstova i glazbe otpada svačija vilica. Eto, diskomanija (o kojoj je pjevao i Mićo, inače Bog) nije mogla izbjeći i naše samoupravljačke krajeve, a naš Barry White je bio nitko drugi nego Mirza. Koji je imao svoje jato, i to žensko. I zašto bi radni narod slušao trećerazredni Boney M kad mi možemo bolje!

I bi bolje: bosanski klon Boney M-a je projekt koji se sastojao od već spomenutog ženskog jata tj. pratećih vokala, džirlo muškarca čiji glas će dobro zaposliti vaše subwoofere. Naravno, netko je morao pisati sve pjesme, a razlog što su tako dobre je što su ih radili majstori - za glazbu je bio zadužen Sead "Zele" Lipovača, za tekstove Marina Tucaković, a za glazbu najbolji studijski muzičari.
Seada svi znamo, on je bosanski Van Halen i još veseli bikere sa svojim Divljim Jagodama. Marina je također uspješna - vjerojatno najtraženiji yu tekstopisac svih vremena i veliki uzor Vjekoslave Huljić danas piše tekstove za najveće zvijezde, kao što je Ceca. Ali o Mirzi i njegovom dubokom glasu ne znamo mnogo toga, kao ni gdje je završio i što sad radi. Jedino što znamo je da je najveći džirlo muškarac svih vremena uz Vajtu i da su ga izvukli iz zbora RTS-a (Radio Televizije Sarajevo), a i to je neprovjerena informacija.

Materijal je besprijekorno odsviran, otpjevan i snimljen i što je najbitnije, 10x bolje od ičega što je Boney M ikad snimio.
Uvodna, naslovna stvar odmah udara u glavu s džirlo temom:

"Šećer i med, takvi su dječaci,
Čemer i led, takvi su muškarci,
Sokić i keks, slatki su dječaci,
Viski i seks, gorki su muškarci"
...
Glatka je dječja put,
Muški je pogled ljut,
Razlika bitna ta,
Kaži mi šta sam ja"

Vječno pitanje džirlo muškarca (uz ritam koji bi i paraplegičara natjerao na đuskanje).

"Bugi na prugi" diže tempo i govori o džirlo situaciji kad je, eto, stao voz, onako skroz i naš Mirza iskoristio priliku da ili pleše, to jest, igra bugi na prugi ili to u prenesenom značenju znači seks.

U zasluženo popularnom singlu "Normalna stvar" Mirza pjeva o tome kako su strana imena danas sasvim normalna stvar (recimo, Džo). I bolji izbor od recimo... Čabrija. (nemojte misliti da se tempo usporio dovde - još uvijek se ne možete prestati njihati, i to onako švalerski. džirlo.)

"Opšti haos" je, kao što i sam naslov kaže, još veći pakao. Brzi uzbudljivi blaxploitation funk rock + Zelin džirlo solo. Spot moguć jedino ako se u njemu pojavi Pam Grier. A tekst je nešto ne baš shvatljivo ali efektno:

"Šta je mala, što si stala,
Pa to je haos, opšti haos"

a jato će na to
"Muči me glad mori me žeđ,
I noćas bih rado bila tvoj gost,
Al mi se samo ne sviđa to što nisi me pozvao ti,
...bar na tost"

"Duge dobre noge" vraćaju tempo na umjereno paklen a govori o tome kako bi sve žene trebale nositi "šorc", a ne suknje uz zarazni refren "Duge dobre noge, oboriće mnoge".

"Čarter let" govori o fiktivnom jugo džirlo muškarcu (Iliću) koji je odlučio godišnji odmor provesti u inozemstvu, ne bi li bario strankinje. Mirzina poruka je da uštedi novac i baci se na domaće na Jadranu. Odličan aranžman gudačke sekcije uz neizbježni kupus-kaktus ritam.

"Lopove moj mali" je disco stiskavac. Jedina džirlo laganica na ploči.

"Više može tvoja mala nježna ruka,
Nego musketari, no trista hajduka"

E onda dolazi vrijeme da se ponovo light show raspali jer je na redu najveći hit singl svih vremena "Apsolutno tvoj" u kojem se Mirza igra sa stranim riječima kao pit bull s bebom.

"Apsolutno moj si broj,
Apsolutno ja sam tvoj,
Genijalan mi smo spoj,
Permanentno bit ću tvoj"

Vjerojatno najbolja pjesma ikad urezana u vinil na području SFRJ.

"Brodolom" govori o, vjerovali ili ne, brodolomu. Ili o raspadu braka. U svakom slučaju ne možete se ne ljuljati poput Travolte.

"Desilo se strašno čudo brodolom brodolom,
Na brodu nam je bilo ludo brodolom brodolom"

I na kraju veliki finale, džirlo manifest "Veza bez obaveza".

Ako ovu ploču ikako možete nabaviti učinite to sad (upirem prstom u vas).

Highlightovi:

  • svaka sekunda je highlight
Ocjena: 10/10