Nesto o vinu
- Za svake prigode
Poput degustacije
vina, i degustacija piva ima svoje zakonitosti.
Jeste li sigurni da
znate dobro popiti pivo?
-dijelom preuzeto sa
Kaltenbergove stranice-
Sve
o Oktoberfestu - pogledati
Degustacija:
1. Prostor u kojem cete degustirati pivo
trebao bi biti dovoljno osvjetljen kako biste ocjenili bistrinu
i boju piva. Do vas ne bi smjeli dopirati nikakvi strani mirisi.
2. Casa u koju se ulijeva pivo mora biti
savrseno cista, bez ogrebotina i dovoljno velika da u nju stane
i vas nos dok ispijate gutljaj dragocijene tekucine. Na taj cete
nacin najbolje osjetiti i miris piva.
3. Prije degustacije piva ne jedite jako
zacinjenu i masnu hranu. Takodjer se ne koristite after-shave,
parfem, ruz za usne i druge kozmeticke preparate.
4. Prije otvaranja, provjerite rok
trajanja piva, kao i ima li u boci taloga.
5. Osjetite bocu! Naravno, pivo mora
biti hladno, ali ni tu nije dobro pretjerivati. Idealna
temperatura za pivo kreće se izmedju 22-25 Celzijevih
stupnjeva. Ostavite se mitske predodzbe o "ledenoj
pivi" jer na preniskoj temepraturi nećete moći osjetiti
nikakvu aromu piva.
6. Kada otvarate bocu obratite paznju na
kolicinu pjene i kako reagira karbondioksid prilikom otvaranja
cepa.
7. Kada ulijevate pivo samo ga pustite
da klizne niz unutrasnjost case. Tek kad ste ispunili otprilike
dvije trecine case mozete ispraviti bocu kako biste na kraju
dobili i pjenu. Uz pivo uvijek mora ici pjena, a pjena se mora
uzdizati i preko ruba case.
8. Kad ste pivo natocili u casu smjesta
ispitajte miris (slicno kao i kod vina). Naime, mnogi aromaticni
sastojci piva ispare vrlo brzo u dodiru sa zrakom. Osjecate li
aromu sladora? Vuce li na citron, cvijece ili na svjeze pokosenu
travu?
9. Zatim ispijte jedan veci gutljaj. Za
razliku od vina pivo se ispija u vecim gutljajima i usna
supljina mora biti puna. Osjetite i usporedite odnos između
temperature, arome i stupnja zapjenjenosti.
10. Nikad ne muckajte pivo u ustima!!!!
Samo pustite da klizne u vas stomak. Pokušajte usporediti odnos
temperature, arome i stupnja zapjenjenosti prije i poslije
gutljaja. Pričekajte 15-tak sekundi i ponovo pokušajte
odrediti okus piva nakon gutljaja. Da li je sladak ili suh? Zadržava
li se u ustima ili brzo nestane?
11. Još jedanput pomirisite pivo. Neke
arome dolaze do izrazaja minutu do dvije nakon otvaranja boce.
Zatim ponovno ispijte jedan dobar gutljaj i usporedite rezultate
s onima na pocetku testa.
12. Kako biste "resetirali"
svoja osjetila koja sudjeluju u testiranju piva, dovoljani su
nezasoljeni krekeri ili običan kruh.
13. Ponovite još jedanput cijeli
postupak.
14. I kad ste se vec odlucili da je to
pivo bas za vas pijte ga dok ne legnete…( op.a )
Ocjenjivanje kvalitete
piva
Postoji mnogo
nacina ocjenjivanja kvaliteta piva. Jedan od najprihvatljivijih
metoda je metoda po Fredu Eckhardtu koji se tretira
kao jedan od najvecih poznavalaca piva. Napravio je nekoliko
kategorija koje su bitne u analizi i koje pojedinacno ocjenjuje.
Zbroj tih ocjena daje broj koji oznacava kvalitet odredjenog
piva. Maksimalan broj bodova po ovoj metodi je 20.
Postoje slijedece
kategorije koje se ocjenjuju:
1. IZGLED
(maksimum 3 boda):
-
ocjenjuje
se izgled i stabilnost pjene
-
provjerava
se sediment na dnu boce
-
ocjenjuje
se izgled piva u casi
2. MIRIS
(maksimum 4 boda):
3. UKUS
(maksimum 10 bodova):
-
ocjenjuje
se kvalitet hmelja;
-
provjerava
se odnos slada i alkohola
-
odredjuje
se karakter piva
-
ocjenjuje
se okus koji ostaje u ustima
-
gustoca
4. Opci
dojam (maksimum 3 boda)
Primjer
ocjenjivanja:
Pivo |
Stella Artois |
Proizvodjac |
Interbrew
S. A., Belgium |
Izgled |
2
(boja zlatna) |
Miris |
3
(slab vocni) |
Okus |
9
(srednje gorko, sadrzi dosta ugljik-dioksida,
srednje gusto, ima vocni ukus) |
Opci dojam |
3 |
Ukupno |
17 |
Komentar |
Zanemarimo pjenu koja brzo
pada i slab miris. Ovo pivo ima odlican okus i ima
odlicnu ambalazu. |
Temperature
piva na kojima odredjeno pivo pokazuje svoju kvalitetu
Razliciti proizvodjači piva
preporucuju optimalne temperature na kojima se piju njihova
piva. Medjutim, u ovisnosti od vrste, podvrste i od sastojaka
piva mogu se dosta precizno odrediti temperature na kojima
pivo daje najbolji kvalitet. Naprimer, Pilsneri se sluze na
dosta niskim temperaturama, oko 0ºC,
dok vecina britanskih aleova, portera i stouta na
temperaturama podruma ("British Cellar
Temperature"), od 5ºC do 11ºC,
neki cak i do 13ºC.
Temperatura dosta utjece na okus
piva. Sto je hladnije, manja je i kolicina ugljen-dioksida,
samim tim manje je izrazen okus i miris piva. Hladnije pivo
utjece i na to da receptori ukusa i mirisa u ustima i nosu
odumiru i vrlo je tada tesko osjetiti neki okus.
Evo temperatura na kojim se sluze glavne vrste piva:
- Aleovi
od 7ºC do 11ºC
- Lageri
od 5ºC do 9ºC
- Stouti
od 8ºC do 13ºC
- Stari aleovi
na sobnoj temperaturi
Case iz
kojih se pije pivo
Da bi pivo,
dok se pije, duze vrijeme zadrzalo svoj kvalitet, odnosno
temperaturu koja je optimalna za odredjenu vrstu, najpogodnije
su case koje imaju debelo staklo. Takva casa sluzi kao
izolator od vanjske temperature. Zbog toga su krigle vrlo
popularne, jer imaju debelo staklo i vrlo dugo mogu odrzati
optimalnu temperaturu. Osim krigli koriste se i case sa
"stalkom" jer sprecavaju da ruka, koja drzi casu,
grije pivo. Takve case se hvataju za stalak, a ne za tijelo.
U svakom slucaju i krigla i casa
moraju biti dovoljno velike da moze stati cijelo pivo, iz
boce, sa pjenom. Mnogi ne vole pjenu tako da pivo ulijevaju
duz ivica case. Pjena je dosta bitna i mnogo utjece na opci
utisak o nekom pivu. Sprijecava zagrijavanje piva i nalazi se
kao izolator izmedju piva i vanjske sredine i daje pivu
neophodnu gorcinu, okus pivskog kvasca i miris.
Odredjene vrste piva imaju svoju
vrstu casa. Tako npr. pils piva se piju iz casa sa nogom koja
je u obliku tulipana, dok npr. bavarsko pivo se pije iz krigli
sa debelim staklom. Alt piva se piju iz casa koje su prave,
tanke i uske.
Generalno,
pivo se moze posluziti u bilo kojoj dobro ispranoj casi, na
kojoj nema mrlja ili tragova masnoce. Sredstva za pranje
posudja i masnoca jako lose utjecu na pivo. Neki poznavatelji
piva cak smatraju da se pivska casa nikad ne smije prati
deterdzentom ili se brisati krpom iznutra.
Ulijevanje
piva
Kao
prvo, casa mora biti dovoljno velika da u nju stane
cijelokupni sadrzaj boce i da ostane malo mjesta za pjenu.
Kvalitetna piva se ulijevaju na slijedeci nacin: prvo se
napravi malo pjene na dnu case, pa se naglo izruci ostatak
piva. Pivo ovako dobija lijepi "okovratnik" od pjene
(kao katolicki svestenik).
Ako na ovaj nacin pokusate da ulijevate pivo
neke mega pivovare (npr. Heineken ili Budweiser, ne daj Boze!)
ili neko domace pivo, vecina piva naci ce se izvan case. To se
dogadja zato sto mega pivovare dodaju ugljik-dioksid svom
pivu. Zato oprezno sa ovim pivom!
Recepti:
1/4
l piva, limunov sok, 2 žumanjka,
2 žlice šećera |
|
|
NAČIN
PRIPREME:
Pivo
prokuhati sa limunovim sokom a zumanjke dobro umutiti
sa secerom, pa sve kuhati na laganoj vatri i stalno
mijesati dok se pocne pjeniti.
|
|