Back to Index

                            Nesto o vinu - Za svake prigode

Poput degustacije vina, i degustacija piva ima svoje zakonitosti.

Jeste li sigurni da znate dobro popiti pivo?

-dijelom preuzeto sa Kaltenbergove stranice-

Sve o Oktoberfestu - pogledati

Degustacija:

1. Prostor u kojem cete degustirati pivo trebao bi biti dovoljno osvjetljen kako biste ocjenili bistrinu i boju piva. Do vas ne bi smjeli dopirati nikakvi strani mirisi.

2. Casa u koju se ulijeva pivo mora biti savrseno cista, bez ogrebotina i dovoljno velika da u nju stane i vas nos dok ispijate gutljaj dragocijene tekucine. Na taj cete nacin najbolje osjetiti i miris piva.

3. Prije degustacije piva ne jedite jako zacinjenu i masnu hranu. Takodjer se ne koristite after-shave, parfem, ruz za usne i druge kozmeticke preparate.

4. Prije otvaranja, provjerite rok trajanja piva, kao i ima li u boci taloga.

5. Osjetite bocu! Naravno, pivo mora biti hladno, ali ni tu nije dobro pretjerivati. Idealna temperatura za pivo kreće se izmedju 22-25 Celzijevih stupnjeva. Ostavite se mitske predodzbe o "ledenoj pivi" jer na preniskoj temepraturi nećete moći osjetiti nikakvu aromu piva.

6. Kada otvarate bocu obratite paznju na kolicinu pjene i kako reagira karbondioksid prilikom otvaranja cepa.

7. Kada ulijevate pivo samo ga pustite da klizne niz unutrasnjost case. Tek kad ste ispunili otprilike dvije trecine case mozete ispraviti bocu kako biste na kraju dobili i pjenu. Uz pivo uvijek mora ici pjena, a pjena se mora uzdizati i preko ruba case.

8. Kad ste pivo natocili u casu smjesta ispitajte miris (slicno kao i kod vina). Naime, mnogi aromaticni sastojci piva ispare vrlo brzo u dodiru sa zrakom. Osjecate li aromu sladora? Vuce li na citron, cvijece ili na svjeze pokosenu travu?

9. Zatim ispijte jedan veci gutljaj. Za razliku od vina pivo se ispija u vecim gutljajima i usna supljina mora biti puna. Osjetite i usporedite odnos između temperature, arome i stupnja zapjenjenosti.

10. Nikad ne muckajte pivo u ustima!!!! Samo pustite da klizne u vas stomak. Pokušajte usporediti odnos temperature, arome i stupnja zapjenjenosti prije i poslije gutljaja. Pričekajte 15-tak sekundi i ponovo pokušajte odrediti okus piva nakon gutljaja. Da li je sladak ili suh? Zadržava li se u ustima ili brzo nestane?

11. Još jedanput pomirisite pivo. Neke arome dolaze do izrazaja minutu do dvije nakon otvaranja boce. Zatim ponovno ispijte jedan dobar gutljaj i usporedite rezultate s onima na pocetku testa.

12. Kako biste "resetirali" svoja osjetila koja sudjeluju u testiranju piva, dovoljani su nezasoljeni krekeri ili običan kruh.

13. Ponovite još jedanput cijeli postupak.

14. I kad ste se vec odlucili da je to pivo bas za vas pijte ga dok ne legnete…( op.a )

 


Ocjenjivanje kvalitete piva

Postoji mnogo nacina ocjenjivanja kvaliteta piva. Jedan od najprihvatljivijih metoda je metoda po  Fredu Eckhardtu koji se tretira kao jedan od najvecih poznavalaca piva. Napravio je nekoliko kategorija koje su bitne u analizi i koje pojedinacno ocjenjuje. Zbroj tih ocjena daje broj koji oznacava kvalitet odredjenog piva. Maksimalan broj bodova po ovoj metodi je 20.

 

Postoje slijedece kategorije koje se ocjenjuju:

 1. IZGLED (maksimum 3 boda):

  • ocjenjuje se izgled i stabilnost pjene

  • provjerava se sediment na dnu boce

  • ocjenjuje se izgled piva u casi

 2. MIRIS (maksimum 4 boda):

  • ocjenjuju se opci miris, bouquet i prisustvo mirisa hmelja

 3. UKUS (maksimum 10 bodova):

  • ocjenjuje se kvalitet hmelja;

  • provjerava se odnos slada i alkohola

  • odredjuje se karakter piva

  • ocjenjuje se okus koji ostaje u ustima

  • gustoca

 4. Opci dojam (maksimum 3 boda)

Primjer ocjenjivanja:

Pivo Stella Artois
Proizvodjac Interbrew S. A., Belgium
Izgled 2 (boja zlatna)
Miris 3 (slab vocni)
Okus 9 (srednje gorko, sadrzi dosta ugljik-dioksida, srednje gusto, ima vocni ukus)
Opci dojam 3
Ukupno 17
Komentar Zanemarimo pjenu koja brzo pada i slab miris. Ovo pivo ima odlican okus i ima odlicnu ambalazu.

 


Temperature piva na kojima odredjeno pivo pokazuje svoju kvalitetu

Razliciti proizvodjači piva preporucuju optimalne temperature na kojima se piju njihova piva. Medjutim, u ovisnosti od vrste, podvrste i od sastojaka piva mogu se dosta precizno odrediti temperature na kojima pivo daje najbolji kvalitet. Naprimer, Pilsneri se sluze na dosta niskim temperaturama, oko 0ºC, dok vecina britanskih aleova, portera i stouta na temperaturama podruma ("British Cellar Temperature"), od 5ºC do 11ºC, neki cak i do 13ºC.
     Temperatura dosta utjece na okus piva. Sto je hladnije, manja je i kolicina ugljen-dioksida, samim tim manje je izrazen okus i miris piva. Hladnije pivo utjece i na to da receptori ukusa i mirisa u ustima i nosu odumiru i vrlo je tada tesko osjetiti neki okus.
Evo temperatura na kojim se sluze glavne vrste piva:
  • Aleovi od 7ºC do 11ºC
  • Lageri od 5ºC do 9ºC
  • Stouti od 8ºC do 13ºC
  • Stari aleovi na sobnoj temperaturi

 


Case iz kojih se pije pivo

Da bi pivo, dok se pije, duze vrijeme zadrzalo svoj kvalitet, odnosno temperaturu koja je optimalna za odredjenu vrstu, najpogodnije su case koje imaju debelo staklo. Takva casa sluzi kao izolator od vanjske temperature. Zbog toga su krigle vrlo popularne, jer imaju debelo staklo i vrlo dugo mogu odrzati optimalnu temperaturu. Osim krigli koriste se i case sa "stalkom" jer sprecavaju da ruka, koja drzi casu, grije pivo. Takve case se hvataju za stalak, a ne za tijelo. 
     U svakom slucaju i krigla i casa moraju biti dovoljno velike da moze stati cijelo pivo, iz boce, sa pjenom. Mnogi ne vole pjenu tako da pivo ulijevaju duz ivica case. Pjena je dosta bitna i mnogo utjece na opci utisak o nekom pivu. Sprijecava zagrijavanje piva i nalazi se kao izolator izmedju piva i vanjske sredine i daje pivu neophodnu gorcinu, okus pivskog kvasca i miris.
     Odredjene vrste piva imaju svoju vrstu casa. Tako npr. pils piva se piju iz casa sa nogom koja je u obliku tulipana, dok npr. bavarsko pivo se pije iz krigli sa debelim staklom. Alt piva se piju iz casa koje su prave, tanke i uske.

Generalno, pivo se moze posluziti u bilo kojoj dobro ispranoj casi, na kojoj nema mrlja ili tragova masnoce. Sredstva za pranje posudja i masnoca jako lose utjecu na pivo. Neki poznavatelji piva cak smatraju da se pivska casa nikad ne smije prati deterdzentom ili se brisati krpom iznutra.


 

Ulijevanje piva

Kao prvo, casa mora biti dovoljno velika da u nju stane cijelokupni sadrzaj boce i da ostane malo mjesta za pjenu. Kvalitetna piva se ulijevaju na slijedeci nacin: prvo se napravi malo pjene na dnu case, pa se naglo izruci ostatak piva. Pivo ovako dobija lijepi "okovratnik" od pjene (kao katolicki svestenik).
Ako na ovaj nacin pokusate da ulijevate pivo neke mega pivovare (npr. Heineken ili Budweiser, ne daj Boze!) ili neko domace pivo, vecina piva naci ce se izvan case. To se dogadja zato sto mega pivovare dodaju ugljik-dioksid svom pivu. Zato oprezno sa ovim pivom!

 


Recepti:

 
POTREBNO:
1/4 l piva, limunov sok, 2 žumanjka, 2 žlice šećera
NAČIN PRIPREME:

Pivo prokuhati sa limunovim sokom a zumanjke dobro umutiti sa secerom, pa sve kuhati na laganoj vatri i stalno mijesati dok se pocne pjeniti.