Sve
vrste piva

preuzeto sa www.kaltenberg.hr
(ako im smeta nek' se jave!) :)))
A
Ale -
vrlo raširen tip piva gornjeg vrenja (S. cerevisiae ). Postoje
brojne vrste tog tipa piva koja se razlikuju po gorčini (Mild,
Bitter, Pale ale), boji (Brown ale, Old ale, Red ale, Golden
ale), geografskom podrijetlu (Engleska, SAD, Škotska, Irska,
Belgija, Njemačka), posebnostima proizvodnog procesa (Altbier,
Kolsch, Trapist itd.). Zajedničko im je: infuzijski postupak
ukomljavanja, kvasac gornjeg vrenja, relativno toplo vrenje i
dozrijevanje, manja koncentracija neprevrelog ekstrakta, te veća
koncentracija alkohola nego u lager pivu, proizvedenom od
sladovine s istom početnom koncentracijom ekstrakta. Izvorni
engleski, škotski i irski ale dozrijeva pri višim
temperaturama (do 20oC), pri točenju ne stvara pjenu
i pije se relativno topao (20oC). Njemački i
belgijski ale nakon toplog vrenja dozrijevaju bar nakratko, pri
nižim temperaturama 45( oC), imaju više ugljikova
dioksida, pjene se i piju ohlađeni, slično lager pivu.
Altbier (staro pivo) -
njemačko pivo jantarnosmeđe, do bakrenosmede boje, dobiveno
gornjim vrenjem sladovine od čistog slada (11 - 12% ekstrakta).
Punog, oštrog, gorka okusa, umjerene jačine (3,5 - 3,9%
alkohola). Jedno od najpoznatijih je Dussel iz okolice Düsseldorfa.
B
Barley wines (ječmena vina) - u Engleskoj je čest naziv za
najjača piva brončane boje ili boje mahagonija. Izrazito su
sladnog okusa i voćne arome koja potječe od kvasaca gornjeg
vrenja. Njihov ih vinski karakter čini pogodnim desertnim pićem
ili čašicom za uspavljivanje. Tradicionalno, doviru u drvenim
bačvama koje se povremeno provaljaju da se podigne kvasac i
ubrza doviranje. Sadržavaju 6 - 11 % alkohola, pa se mogu
smatrati varijantama piva tipa Russian Stout ili Doppelbock.
Bečki
postupak (Bečko pivo) - vjerojatno je najstariji postupak
proizvodnje jednog tipa lager piva, danas poznatog pod imenom Ožujsko
(Marzen) pivo. Izumio ga je Anton Dreher, austrijski pivar, koji
je godine 1841. prvi primijenio kvasac donjeg vrenja u svojoj
pivovari Schwechat u okolici Beča. Nešto modificiraniju
verziju tog postupka preuzima zatim pivarska obitelj Sedlmayr iz
Münchena, da bi pripremila posebno pivo za Oktoberfest.
Postupak se brzo proširio po zemljama tadašnjeg Austrijskog
carstva i čitave Europe. Sladovina (12,0-12,8% ekstrakta)
proizvodi se od srednje tvrde vode i slada jantarnožute boje.
Glavno je vrenje hladno (4 - 8 oC), dugotrajno (10-12
dana), a odležavanje pri OoC traje 13 mjeseca. Pivo
je brončane, jantarnocrvene ili bakrene boje, blagog sladnog
okusa, sadržava 5,5% alkohola i savršeno se slaže sa začinjenim
jelima. Današnja se bečka piva, poznata u mnogim zemljama kao
Marzen, u Austriji i kao Spezialbier, te SAD-u kao Vienna bier,
donekle razlikuju od svojeg slavnog preteče, ali su zadržala
njegove povijesne značajke.
Belgian ale - belgijska vrsta ale piva koje se po svojstvima
nalazi izmedu klasičnog burtonskog (Burton on TrentEngleska) i
dusseldorfskog (Dusseldorf Njemačka) piva gornjeg vrenja.
Engleska riječ ale u Belgiji označava lagano pivo bakrene
boje, voćne arome i vrlo ukusno.
Belgian golden ale - jedno od svjetski poznatih starih piva koje
se, usprkos činjenici da je to pivo gornjeg vrenja, često pije
vrlo hladno, čak iz ohladenih burgundskih čaša. Bojom podsjeća
na lager. To je jako pivo prava harmonija voćne, hmeljne i
alkoholne arome. Najpoznatija je marka Duvel, koja prolazi kroz
trostupanjski proces vrenja (5 - 6 dana pri 16 - 28 oC,
tri dana uz snizivanje temperature do -1oC, odležavanje
3-4 tjedna pri -3 oC; filtracija, dosladivanje i
ponovna inokulacija s kvascem za doviranje koje se odvija 14
dana u boci pri 22 oC i na kraju stabilizacija, 5 - 6
tjedana, pri 4 - 5 oC).
Berliner Weisse (berlinska bjelinaberlinsko bijelo) - pšenično
pivo dobiveno alkoholnim (S. cerevisiae) i mliječno-kiselim (L.
bulgaricus) vrenjem. Ima umjerenu koncentraciju alkohola,
osrednju punoću, iskričav izgled i svojstven, ugodan kiselkast
okus mliječne kiseline. Proizvodi se od usipka s 20 - 75% pšeničnog
slada i tvrde vode. Ukomljava se infuzijom. Puni se u boce i bačve
nefiltrirano, a zatim 3 - 4 tjedna drži na hladnom kako bi se
kvasac istaložio i pivo izbistrilo. Često se pije s mirisnom
bročom (divlji broč, jaslenjak, lazarkinja) ili sokom/sirupom
od maline. lako je to izvorno svijetlo pivo, kad ga naručite,
konobar će Vas upitati: Crveno ili zeleno? aludirajući na mogući
dodatak. Zato morate odgovoriti: Prirodno, bez dodataka.
Bezalkoholno pivo - sadržava ispod 0,5% alkohola. U nekim je
zemljama ta granica viša i dosiže čak 1,5%. Proizvodi se
posebnim postupcima vrenja ili postupcima uklanjanja alkohola iz
alkoholnih piva.
Bezporezno pivo - naziv za dansko pivo koje ima mali udjel
alkohola (otprilike 2,3 - 2,6%). Piva s takvom trgovačkom
oznakom su najčešće Hvidtol (pivo gornjeg vrenja bogato ugljičnom
kiselinom) ili Skibsol (brodsko pivo).
Biere
de Garde (gardijsko pivo) - francuski naziv za srednje jako do
vrlo jako pivo gornjeg vrenja, bakrene boje, koje često dovire
u šampanjskoj boci. Ima sladni okus i voćni miris, poput alea.
Danas to ime nose i neka piva donjeg vrenja. Izvorno taj naziv
znači "pivo za čuvanje" i upućuje na to da se moglo
dugo čuvati i piti čitavo ljeto.
Bierbitter (Bitterlikor, Krauterlikor) - jaki bitter na bazi
piva i različitih trava, sa šećerom ili bez njega, sadržava
48% alkohola.
Bierbranntwein - naziv za rakiju Borovično pivo (Juniper, Sassy
beer, prepečenicu dobivenu destilacijom Ginger beer) - najviše
se proizvodi u pivskih taloga (Bavarska).
Bitter Ale - dobro zahmeljeno točivo pivo, idealno za
prijateljsko druženje u pubu. Nešto je kiselije od standardnog
alea. Boja mu se razlikuje od smeđkaste do tamnobakrene.
Jednostavni Bitter ale ima 3,75 - 4% alkohola, Best ili Special
bitter sadržava 4 - 4,75%, a Extra Special bitter oko 5,5%
alkohola. Svima je zajednička bogata hmeljna aroma.
Bitter Stout - jako i vrlo gorko pivo, prije poznato pod imenom
Porter. U Irskoj i Velikoj Britaniji sadržava preko 4, u Europi
preko5%, a u tropskim zemljama preko 7% alkohola. Izlazi iz
pivovare kao nedovršeno pivo, pa se naknadno vrenje zapravo
odvija u bačvama u kojima se isporučuje.
Bockbier (tzv. Jarac pivo) - pivo donjeg vrenja u Austriji i
Njemačkoj, s najmanje 16 % ekstrakta u sladovini i preko 5 %
alkohola u pivu. To je puno pivo, nježna okusa i sa širokim
boja od zlatne, zlatnosmeđe do tamnosmeđe. Osim u Austriji i
proizvodi se i u drugim zemljama, ali u različito doba godine,
tj. u jesen, zimu ili u rano proljeće. Najpoznatije je pod
imenom Maibock (majsko Jarac pivo).
Borovično pivo (Juniper, Sassy beer, Ginger beer) - najviše se
proizvodi u Finskoj, Norveškoj i u sjevernoj Švedskoj. Od
bobica borovice, uz dodatak hmelja, priređuje se komina koja
previre samostalno ili pomiješana sa sladovinom. Francuz
Kerandren proizvodio je borovično pivo tako da je sladovinu začinio
sa zgnječenim bobicama u jutenoj vreći.
Božićno
pivo - vidi: Christmas Beer
Braune Biere - u njemačkom govornom području naziv za Brown
ale - smeđe pivo.
Brodsko pivo - vidi: Seefahrt bier
Brown
ale - jantarnosmeđe do tamnosmede suho englesko pivo sladnog
okusa. Udjel alkohola od 3 do 3,5% u južnoj Engleskoj, 4,4 - 5%
u sjevernim predjelima zemlje. To je pivo zapravo nastalo u
sjeveroistočnoj Engleskoj kao protuteža Pale aleu iz Midlanda.
Belgijski Brown Ale ima poseban kiselosladak okus. Njegova je
aroma složena, ponekad podsjeća na masline, grožđice i začine.
Poslužen pri sobnoj temperaturi djeluje osvježavajuće i potiče
apetit. Često se koristi kao dodatak u kulinarstvu.
C
Champagner - Weizenbier - zakonski dopušten naziv za
bezalkoholno pšenično pivo u Austriji, zabranjen u Njemačkoj,
gdje ga zamjenjuje naziv Kristall - Weizenbier.
Christmas Beer (božićno pivo) - tamno, gusto i prilično jako
pivo koje se u Velikoj Britaniji proizvodi za belgijsko tržište.
U drugim se zemljama također proizvodi Božićno pivo. U Njemačkoj
se naziva Weihnachtbier i nije tamno.
Cream
Ale - u SAD-u uobičajen naziv za vrlo svijetlo i lagano ale
pivo, često "prerezano" (pomiješano) s lager pivom.
Sadržava oko 4,75% alkohola.
Crveno pivo - vidi: Rotes Bier
D
Dampfbier (parno pivo) - njemačko nepasterizirano pivo gornjeg
vrenja s okusom po voću, svijetlocrvene boje i osebujna mirisa
koji podsjeća na vaniliju. Za hmeljenje se rabi samo hmelj iz
područja Hallertau/Bavarska.
Dark
Ale (tamno pivo) - englesko pivo, najčešće tamnosmeđe boje i
okusa po karameli. Tamni ale, kao i svijetlosmedi ale (Mild Ale)
sadržavaju oko 3,5% alkohola. Osnovna boja podsjeća na Brown
ale (smeđi ale).
Dimljeno pivo - vidi: Rauchenbier
Dreher Anton - austrijski pivar koji je 1840. godine kreirao bečki
tip piva donjeg vrenja, preteču današnjih lager piva. Godine
1868. osnovao je pivovaru u Trstu, a 1974. Dreher Konzern je
pripao nizozemskom Heinekenu, engleskom Whitbreadu i Company
PLC.
Doppelbock (dvostruko Jarac pivo)njemačko pivo donjeg vrenja, s
masenim udjelom ekstrakta od najmanje 18% u sladovini, te 5,7 -
7,5% alkohola u pivu. Doppelbock je svijetlo ili tamno, jako
pivo s osobitim sladnim okusom.
Dortmundski postupak (Dortmundsko pivo) - postupak po kojem se
proizvode piva s predikatom Export, iako se piju najviše u
Dortmundu. Sladovina se proizvodi od vode velike karbonatne i
nekarbonatne tvrdoće, te munchenskog slada. Ukomljava se s
dvije komine. Sladovina ima oko 13,5% ekstrakta, ali dosta
nefermentabilnih šećera, pa pivo sadržava do 5,5% alkohola.
Boja mu je zlatnožuta (oko 10,5 EBC-jedinica), a gorčina
umjerena. Ima manje izraženu hmeljnu aromu nego plzensko pivo,
suho je i punije od munchenskog i najčešće nešto jače od
oba piva. Odležava najmanje tri mjeseca, što sasvim odgovara
njegovu predikatu Export. Izvan Njemačke je poznato pod imenom
Dort.
Dry
Stout - vrsta tamnog piva gornjeg vrenja tipa Stout. Najbolja se
piva te vrste proizvode u Irskoj. Odmah se prepoznaju po baršunastocrnoj
boji i kremastoj pjeni. Boja i sladni okus mu potječu od prženog
ječma. Izvanredno se slaže s mesom jastoga i kamenica.
Glasoviti Guinness pripada tom tipu piva.
Dunkles Bier (tamno pivo) - ime kojim se označuje samo boja
piva, dok je koncentracija ekstrakta u sladovini, odnosno
alkohola u pivu različita, ovisno o vrsti. Često se njime
naziva i tamno lager pivo proizvedeno munchenskim postupkom.
Dünnbier
(slabo/lako pivo) - naziv za slabo alkoholno ili bezalkoholno
pivo u Njemačkoj (0,5 - 1,5%). Većinom se proizvodi u malim
gradskim pivovarama.
Đ
Đumbirovo
pivo (Gingerbeer) pjenušavo slabo alkoholno piće od šećera i
đumbira. U Engleskoj se priređivalo ljeti kao osvježavajuće
piće od 10 - 20%-tne otopine šećera. Za vrijeme prohibicije u
SAD-u su se pile različite vrste đumbirovih napitaka zasićenih
ugljičnom kiselinom, kao Gingerale ili Gingerbeer. Ta pića
nisu smjela sadržavati više od 0,5% alkohola.
E
Eiche
Bier (hrastovo pivo) - jedna vrsta osobitog piva iz Saarlanda.
Prvobitno se ono proizvodilo prigodno za blagdane, a danas se može
dobiti tijekom čitave godine. To je svijetlo pivo gornjeg
vrenja, s uobičajenom koncentracijom ekstrakta i izraženim
oporim hmeljno-taninskim okusom. Između ostalih proizvodi ga
pivovara Saarfurst u Marzingu.
Einfachebier (jednostavno pivo)lagano njemačko svijetlo ili
tamno pivo (2 - 5,5% ekstrakta, 0,5 -1,5% alkohola), bez posebno
izraženih svojstava. Proizvodi se u neznatnim količinama.
Eisbock (ledeno jarac pivo) - vrlo jako njemačko pivo koje
posebnim postupkom zamrzavanja i izdvajanja leda dobiva povećani
udjel alkohola. Kako alkohol ima nižu točku ledišta od vode,
tim se postupkom u pivu povećava volumni udjel alkohola na oko
10%. Po tradiciji se Eisbock proizvodi u Kulmacher Reichelbrau
AG.
Exportbier (izvozno pivo) - naziv za piva iz skupine punih jakih
piva (Vollbier) koja se u Njemačkoj proizvode od sladovine s
12,4 - 14% ekstrakta i sadržavaju od 4 do 4,2% alkohola. U
Austriji i Švicarskoj nema točnih odredbi, kao ni u mnogim
drugim zemljama. Međutim, važno je da su proizvedena od
odabranih sirovina, te biološki i koloidno stabilizirana kako
bi mogla podnijeti dug transport, te sačuvati izvornu kakvoću
duže vrijeme (obično godinu dana). Najčešće su to svijetla,
ne jako zahmeljena piva, s većim udjelom ekstrakta proizvedena
od najboljeg slada, bez njegove zamjene s drugim sirovinama.
Export Weizenbier (izvozno pšenično pivo) - naziv za piva
gornjeg vrenja proizvedena od usipka s najmanje 50% pšeničnog
slada. Sladovina sadržava 12,5 -14% ekstrakta, a pivo 4 - 6%
alkohola. To su svijetla, aromatična i slabo hmeljno-gorka
piva, s relativno puno ugljične kiseline koja pivu daju posebnu
mekoću i specifičan okus.
F
Faro
- zaslađena varijanta Lambic piva, koja se prodaje/poslužuje u
bocama. No, u nekim je belgijskim kavanama običaj da si svatko
sam pripremi ovu vrstu piva umješavajući šećer u čašu
kiselog Lambic piva.
Farbebier (obojeno pivo) - posebno pivo, proizvedeno od tekućeg
obojenog šećera (gustog sirupa) i tamno obojenog slada.
Obojeni se šećer može koristiti samo za tu vrstu piva.
Proizvodi se od običnog tamnog piva kome se dodaje najviše 50%
(od predvidene mase) obojenog šećera.
Festbier (prazničko pivo) svijetlo pivo donjeg vrenja (5,1 -
5,7% alkohola) proizvedeno od sladovine s 12 -13,5% ekstrakta.
Prvobitno se taj naziv vezao za Švicarsku. Danas se u Austriji
i Njemačkoj tako naziva svako prigodno pivo, tj. pivo
namijenjeno svetkovanju.
Framboise - Lambic - naziv za Lambic pivo koje se nakon
sekundarne fermentacije podvrgava i trećem vrenju uz dodatak
malina. Sadržava 4,4% alkohola.
Fruit beer - pivo
od voca. Moze biti Lager ili Ale.
G
Gardijsko pivo - vidi: Bierre de Garde
Ginger beer - vidi: Dumbirovo pivo
Gose
- vrsta lakog bijelog piva gornjeg vrenja koje se prvobitno
proizvodilo u Goslaru (od vode rijeke Gose). Sada se to pivo
proizvodi u Leipzigu i okolici. Čuva se u nezačepljenim
bocama, duga vrata.
Gueuze - vrsta osobitog belgijskog piva tipa Lambic zasićenog
ugljikovim dioksidom, poput šampanjca. Dobiva se rezanjem
mladog i starog piva (najčešće 1/3 starog i 2/3 mladog piva),
koje dovire i odležava u boci godinu dana. U osnovi je
kiselkasta okusa iako postoje i slatkaste varijante.
Guinness - prezime osnivača pivovare (Arthur Guinness) u
Dublinu, ime poznate pivarske grupacije (Guinness PLC) u Londonu
i zaštitni znak najpoznatijih Dry Stout piva na svijetu. Za
proizvodnju sladovine koristi se svijetli slad (65%), ječmene
pahuljice (25%) i prženi ječam (10%). Sirovine se ukomljavaju
po uzlaznom infuzijskom postupku, tako da sladovina sadržava
dosta nefermentabilnih šećera koji pivu daju punoću okusa. Za
hmeljenje se rabi više sorti hmelja, medu kojima prevladava
Golding. Za vrenje se primjenjuje praškasti kvasac koji se
nakon vrenja (do 25oC) izdvaja centrifugalnim separatorom. Prije
punjenja u bačve pivo se kratkotrajno pasterizira, a ako se
puni u boce, u njima i dovire. Proizvodi se pet do šest
osnovnih vrsta piva koje, s malim varijacijama, daju čak 19
varijanti tog tipa piva. Najraširenije je Draught Guinness
(sladovina 9,75% ekstrakta), koji ima 4,2% alkohola, vrlo tamnu
boju i jaku gorčinu. Dovrelo u bocama ima izraženiji okus,
suhoću, voćnu aromu, svježinu i iskričavost. Druga se
verzija tog piva proizvodi samo od slada i nešto je jača (5%
alkohola). Jaka verzija (punjena u boce), za izvoz u SAD ne
proizvodi se od čistog slada, već sadržava 6% alkohola, dok
ona za Belgiju ima čak 7,5% alkohola. Foreign Extra Stout, koji
se izvozi u tropske zemlje, iste je jačine, ali mnogo
profinjenijeg okusa, s primjesom mliječne kiseline, mirisom
vina i deke za pokrivanje konja, zbog aktivnosti divljeg kvasca
(Bretanomyces sp.) tijekom doviranja u bačvi.
H
Hansel - pivo iz pivskog taloga, tj. pivo koje je zaostalo na
dnu bačve i ne smije se točiti ili prodavati. U starom zagrebačkom
žargonu takvo se pivo nazivalo Hansl. Stari njemački oblici su
Haanzl ili Heinzl i pod tim se mislilo na pivo koje se može
cijediti s taloga, a namijenjeno je za žrtvu malim kućnim
bogovima (Heinzelmannchen). Austrijskim zakonom (Biertrank -
Steuerpatent) od 12.I 1812. bilo je zabranjeno proizvoditi
patvoreno ili nevaljalo pivo ili tzv. Hansel.
Hefe
- Weizenbier (kvasno - pšenično pivo) - svijetlo pšenično
pivo gornjeg vrenja koje dovire u boci. Takvo je pivo obično
mutno i sadržava manje ugljikova dioksida nego Kristall -
Weizenbier.
Helles - uobičajen naziv za svijetlo lager pivo u Njemačkoj.
Hrastovo pivo - vidi: Eiche Bier
Hvidtal - naziv za bijelo pivo (Weissbier) u Danskoj i drugim
skandinavskim zemljama. Naziv se zadržao kao spomen na nekadašnja
pšenična piva gornjeg vrenja, jer se sada proizvodi od ječmenog
slada i sadržava malo alkohola.
I
Imperial Stout - umjereno suho i vrlo jako (7 - 10% alkohola)
englesko pivo. Izvorno se ta vrsta piva proizvodila samo tijekom
hladnih godišnjih doba.
India
Pale ale - sinonim za nešto gorči Pale ale. Ime potječe iz
doba kolonijalne Engleske.
Irish
Ale - tradicionalno irsko pivo, naglašenog sladnog okusa, često
s primjesom okusa na maslac, izrazite voćne arome, crvenkaste
boje. Danas su irske pivovare u vlasništvu korporacije
Guinness, pa se primjenjuje prženi ječam za bojenje piva što
uzrokuje male promjene boje
tradicionalnog irskog piva.
Izvozno pivo - vidi: Exportbier
J
Ječmeno
vino - vidi: Barley Wines
Jogurtovo pivo - ubraja se u skupinu kiselkastih piva. Proizvodi
se od ječmenog i pšeničnog slada uz primjenu kvasca i jedne
mliječno-kisele bakterije (Lactobacillus bulgaricus). Okus mu
je vrlo sličan berlinskom bijelom pivu (Weissbier).
K
Kalorienarmes (niskokalorično pivo)pivo tipskog okusa s malim
udjelom ugljikohidrata. Uobičajeno u Njemačkoj (3-4%
alkohola). Piju ga potrošači koji vode računa o energetskoj
vrijednosti hrane i pića.
Kaltenberg - pivo "Jadranske pivovare" iz Splita
proizvedeno po licenci Schlossbrauerei Kaltenberg Irmingard
Prinzessin Von Bayern GmbH. Jedino svjetsko pivo s kraljevskim
jamstvom, čiju izvornu autohtonost, čistoću i osebujnu
kvalitetu jamči osobno sam princ Bavarske, gospodin Luitpold,
potomak čuvene kraljevske loze. Pivo izuzetnog ukusa koje ima
11.2 % ekstrakta i 4,6% alkohola.
Kameno pivo - vidi: Steinbier
Karmi
- staroegipatsko pivo, jedinstvenog aromatičnog okusa po
dodanoj smrekovini.
Kellerbier (podrumsko pivo, mlado pivo) - uzeto iz tankova za
glavno vrenje kada se većina kvasca istaloži na dno posude ili
ispliva na površinu piva. Ta su piva zato najčešće jako
mutna, izrazito gorka i sadržavaju malo ugljikova dioksida.
Kent
- ime tradicionalne njemačke vrste piva. Od 1987. godine
ponovno se proizvodi u Westfalskom mjestu Hamm u privatnoj
pivovari Isenbeck Privat Brauerei Nies AG. Prema izvornom
receptu proizvodni postupak izgleda ovako: 7 pehara slada, 4
vjedra vode i dobra šaka pšeničnog brašna navečer se izmiješa
u kotlu. Sljedeći se dan dobivena komina uz miješanje kuha četiri
sata. Skuhana se komina preko slamnate košare prebacuje u drugu
posudu i tako procijedi. Zatim se procijeđenoj komini doda
dobra šaka hmelja i nakratko zakuha, te ponovno procijedi preko
slamnate košare. Ohladenoj se ohmeljenoj sladovini doda 1/4 od
predviđene količine kvasca, pokrije i ostavi stajati. Sljedeći
se dan s površine odstrani pjena, doda preostala količina
kvasca, Kent prelije u vrčeve i ostavi nezatvoren stajati dva
dana. Zatim se u svaki vrč doda klinčić, nešto malo bijelog
šećera, dobro zatvori i ostavi stajati u pijesku.
Kolsch - osobito staronjemačko pivo gornjeg vrenja iz okolice
Kolna. Proizvodi se od sladovine s 11 - 12% ekstrakta, dobivene
infuzijskim postupkom od svijetlog slada i vrlo meke vode. To je
svijetlo, aromatično, hmeljno pivo, pomalo trpka okusa i zaštićenog
imena. Svijetlo je poput Pilsa, ima voćni okus poput alea i
jedinstveno je po tome što se može piti kao aperitiv i
digestiv.
Krausenbier (kovrčavo / namreškano pivo) - mlado pivo uzeto iz
tankova za glavno vrenje u fazi intenzivnog vrenja. Taj pojam
slikovito opisuje gusti, bijeložućkasti sloj pjene na sasvim
mladom pivu. Pjena se pojavljuje oko 24 sata nakon dodavanja
kvasca u ohlađenu sladovinu. Sasvim mlado pivo je mliječno
mutno, zbog velike koncentracije ravnomjerno raspršenih kvaščevih
stanica. Takvo se pivo obično koristi za poticanje sekundarne
fermentacije u ležnim tankovima ako je ona zbog nekog razloga
zapela, a sam postupak naziva se "krajzlanje" ili
pomlađivanje.
Krieken - Lambic - naziv za Lambic piva kojem su dodane sitne,
plosnate, tamne, relativno gorke trešnje kratke stapke, zvane
Krieken (1 dio trešanja i 5 dijelova piva). Obično se priprema
ukuhana voćna pulpa koja se procijedi prije miješanja s pivom.
Piva Krieken Lambic odležavaju od 1 godine do 5 godina i sadržavaju
5 - 6% alkohola.
Kristall Weizenbier (kristalnopšenično pivo) - pšenično pivo
koje se filtrira prije punjenja u boce. Filtracijom se uklanja
kvasac pa je ono, za razliku od kvasno-pšeničnog piva, savršeno
bistro. Kristalno-pšenično pivo ima nešto veći maseni udjel
ugljikova dioksida od kvasno-pšeničnog piva. U Austriji je
poznato i pod imenom Šampanjskopšenično pivo.
Kvas
- jedno od najstarijih ruskih pića koje je po načinu
proizvodnje skoro identično pićima iz starog Egipta. Priprema
se tako da se od vode, brašna i slada najprije napravi žitko
tijesto (zator), koje se podvrgava ošećerenju (enzimskoj
hidrolizi). Zatim se ošećereni zator razrijedi vodom, ohladi i
doda mu se kvasac, šećer i drugi aromatični dodaci. Najčešće
se kao aromatični dodaci koriste sokovi od različitog voća i
jagodičastih plodova. Tako se nakon vrenja dobije kvas od
brusnica, višanja, malina, limuna, ribizla, groždica, jabuka i
krušaka. Neki se aromatični dodaci moraju kuhati sa zatorom
(npr. kvas od 8umbira, metvice i aromatični kvas).
Kvasac donjeg vrenja - čista kultura pivskog kvasca vrste
Saccharomyces uvarum, koja previre sladovinu pri nižim
temperaturama (4 - l5oC). Nakon završenog vrenja taloži se na
dno posude i koristi se za proizvodnju lager piva.
Kvasac gornjeg vrenja - čista kultura pivskog kvasca vrste
Saccharomyces cerevisiae, koja previre sladovinu pri višim
temperaturama (15 - 28oC). Nakon završenog vrenja ispliva na
površinu piva. Koristi se za proizvodnju engleskog (ale) te
njemačkog i belgijskog starog (Alt) piva.
Kwak
Pauwel - ime starog flamanskog piva gornjeg vrenja koje ima do
9% alkohola. Naknadnim dodavanjem sladovine postiže se posebna
aroma i okus tog piva.
L
Lagano pivo (Leichtbier) - pivo s malim udjelom ekstrakta i
alkohola. U Austriji se ta piva proizvode od sladovine s manje
od 9% ekstrakta. U Švicarskoj sadržavaju najviše 2,9%
alkohola. Poznata su piva te vrste u Austriji: Moven i Stiegl
Leicht.
Lager, Lagerbier (odležano pivo) - pivo dobiveno hladnim
vrenjem sladovine sa čistom kulturom kvasca donjeg vrenja (S.
uvarum). Proizvodi se od sladovine s različitim udjelima
ekstrakta. Može biti svijetlo ili tamno, te slabo, umjereno ili
jako zahmeljeno. Poznato je diljem svijeta, no najpopularnije je
u Europi, posebno u zemljama njemačkoga govornog područja
(Austrija, Njemačka, Švicarska), te Češkoj i Slovačkoj, kao
i drugim zemljama koje su geografski ili politički bile s njima
povezanei je se hladno, a natočeno u čašu i a visoku pjenu.
Izumio ga je austrijski pivarski majstor Anton Dreher. Razlikuju
se tri osnovna tipa svijetlog lager piva: bečki, plzenski i
dortmundski. Razlike proizlaze zbog različite tvrdoće vode,
boje i razgradenosti slada, te trajanja i vođenja vrenja i
doviranja. Zanimljivo je da se pojam lager pivo više udomaćio
u Češkoj, Austriji i Švicarskoj nego u Njemačkoj. Naime,
njemački pivoljupci kad naručuju svijetlo lager pivo traže
Helles, a nizozemsko svagdašnje pivo - Biere ordinaire. Izvorno
munchensko lager pivo je bilo tamnosmeđe, pa se tamno lager
pivo u Njemačkoj naziva Dunkel ili Dunkles. Samo neka iznimno
tamna piva tog tipa nose predikat Schwartz (crn). U mnogim se
zemljama jako lager pivo naziva Bock, a posebno jako, Doppel
Bock.
Lambic pivo - naziv osobitog tipa belgijskog pšeničnog piva
dobivenog spontanim vrenjem sladovine s divljim kvascem. Osnovna
je vrsta tog piva "mirna", bež puno ugljikova
dioksida. Okus mu podsjeća istodobno na fini šeri i trpki jabučnjak.
Najraširenija je vrsta Gueuze. Lambic piva imaju različitu
aromu koja potječe od nusproizvoda alkoholnog vrenja ili
dodanog voća. Tako je aroma po rabarbari (Rheum officinale),
tipičan nusproizvod vrenja, dok su voćni okusi po trešnjama,
malinama, jagodama, grožđu itd. posljedica dodanog voća. Ako
se pivo Lambic koristi za pripremu voćnih piva, to se označava
na etiketi. Pivo Kriek - Lambic je proizvedeno s trešnjama,
Framboise - Lambic s malinama. Ta se piva proizvode u dolini
rijeke Sanne (Payottenland) i okolici Bruxellesa.
Lattl
- vrlo raširena vrsta svijetlog, slabo zahmeljenog, jako
prevrelog švedskog piva sa samo 2,25% alkohola.
Liefmans Kriek - pivo dobiveno po sličnom postupku kao Krieken
- Lambic (7,2% alkohola).
Light
Ale (lagani ale) - pivo gornjeg vrenja s malim udjelom
neprevrelog ekstrakta.
Light
Beer - američki naziv za pivo s malim udjelom neprevrelog
ekstrakta, proizvedeno po plzenskoj metodi, koje sadržava 2,75
- 4% alkohola.
Luxusbier (luksuzno pivo) - naziv za posebnu vrstu švicarskog
piva, proizvedenog od sladovine s najmanje 10% ekstrakta, koje
sadržava najmanje 4,1% alkohola.
M
Maibock - Bock pivo koje se konzumira oko 1. svibnja.
Malt
Liquor - vrsta sladnog piva s izrazitim hmeljnim značajkama.
Prosječni je volumni udjel alkohola između 5 i 7,5%.
Malzbier (sladno pivo) - pivo gornjeg vrenja s velikim udjelom
ekstrakta (oko 7%) i samo 0,5 -1,5% alkohola. Pivo je tamno,
punog okusa, sladne arome, slatko i vrlo kalorično. Pripada u
kategoriju hranjivih piva.
Marzenbier - Ožujsko pivo - izvorni naziv za odležani bečki
tip lager piva. U Austriji se proizvodi od sladovine s 1212,8%
ekstrakta, a u Njemačkoj s 12,5 - 14% ekstrakta. Austrijska
piva ove vrste imaju 3,8 - 4%, a njemačka od 3,8 do 4,3%
alkohola. Ožujska piva mogu biti svijetla i tamna. Zaokružena
su okusa, srednje do jako zahmeljena. Naziv tog piva ima
povijesno značenje, jer se prije otkrivanja hladnjaka varilo u
mjesecu ožujku i odležavalo u dubokim podrumima hlađenim
prirodnim ledom. Točilo se tijekom ljeta ili na početku jeseni
i zato bilo iznimno dobre kakvoće.
Mete
- pivo starih Germana, dobiveno vrenjem komine od ječma i
slada.
Mild
ale - predikat mild se odnosi na hmeljnu gorčinu piva. Znači
da pivo nije posebno gorko, ali je ipak ugodne hmeljne arome,
bez obzira radi li se o svijetlom ili tamnom pivu. Najčešće
je bakrenosmede boje i slabo zahmeljeno i relativno slabo (3 -
3,5% alkohola). To je tipično pivo za široki krug zaposlenih
potrošača koji ga piju u vrijeme stanke za ručak ili nakon
posla, jer ne opija i nije skupo. Najviše se proizvodi u
engleskoj pokrajini West Midland.
Milk
Stout - naziv za vrstu Stout piva s malim udjelom alkohola,
ugodno mliječno-kiselkasto-slatkasta okusa, koji potječe od
mliječnog šećera (laktoze), kojim se dosladuje sladovina /
pivo.
Mumme
- njemačko pivo, poznato i po imenu Anumebier (dadiljino pivo).
Izrazito sladno pivo proizvedeno od aromatičnog slada, prilično
je slatko i s malim udjelom alkohola (0,5 - 1,0%). Navodno ga je
godine 1492. prvi priredio pivar Christian Mumme iz
Braunschweiga. Najpoznatije je jednostavno Mumme pivo (ein
fache, einfeltige ili Schiffsmumme), nazvano i engleski Mumme
jer je bilo namijenjeno za izvoz u Englesku. U XVI. stoljeću
takvo se pivo izvozilo i u istočnu Indiju. Posluživalo se na
brodovima, ne samo kao piće nego i kao hrana sa zaštitnim
djelovanjem protiv skorbuta. U XVII. stoljeću varilo se u
proljeće pivo Erntemumme, koje se pilo tijekom čitava ljeta.
Ako je bilo obojeno sokom trešanja, zvalo se Kirschenmumme. Od
ostalih dodataka, upotrebljavali su se cvjetovi bazge i šipak.
Münchenski
pivovarski postupak (Munchensko pivo) - postupak proizvodnje
izvornog tamnosmedeg lager piva (Export Dunkel). Danas se tim
postupkom proizvodi i svijetlo (Export Hell) pivo. Ono sadržava
od 4,0 do 4,7% alkohola, ima svojstven sladni okus, a proizvodi
se od sladovine s 12,5% ekstrakta. Proizvodnja tamnog piva
obuhvaća ukomljavanje s tri dekokcije i dvomjesečno odležavanje
piva. Proizvodnja svijetlog piva uključuje ukomljavanje slada
sa srednje tvrdom vodom u dvije ili tri dekokcije, te odležavanje
piva od 3 mjeseca. To je izrazito sladno i manje zahmeljeno pivo
od onog proizvedenog po dortmundskom postupku.
Munchner Weisse (Munchensko bijelo)njemačko svijetlo pivo
gornjeg vrenja, koje se proizvodi od sladovine s 11 - 12%
ekstrakta. Ima jako muzirajuća svojstva i ugodno je gorko po
hmelju. Sladni se usipak ukomljava s dvije ili tri dekokcije.
N
Nahrbier (hranjivo pivo) - naziv za neke vrste piva u Austriji i
Njemačkoj. U Austriji je to lager pivo; u Njemačkoj je to pivo
gornjeg vrenja. Sadržavaju samo 0,5 - 1,5% alkohola, iako se
proizvode od sladovine s 12 -13% ekstrakta. To su malo prevrela
piva, sladnog, slatkog okusa. Zbog velikog udjela ekstrakta vrlo
su hranjiva.
Neolitsko pivo - starogermansko pivo koje se dobivalo vrenjem
ukomljenog ječma i meda još prije 2000 godina. Danas se takvo
pivo može dobiti u gomjem dijelu Nurnberga. Neolitsko pivo ima
mnogo veću koncentraciju alkohola nego suvremena piva.
Niskokalorično pivo - vidi: Kalorienarmes.
O
Obojeno pivo - vidi: Farbenbier
Odležano
pivo - vidi: Lagerbier
Old
ale - U Velikoj je Britaniji to najčešće naziv za tamna,
sladna piva ale "visoke" boje, bogate arome i slatkog
okusa, ali manje puna i kudikamo suša nego ječmena vina.
- U Australiji je to
naziv za tamni ale s otprilike 6% alkohola. Takva se piva često
nazivaju "zimske grijalice".
Ožujsko
pivo - vidi: Marzenbier.
P
Pale
Ale - klasična vrsta svijetlog engleskog piva koje se proizvodi
od vode bogate gipsom (burtonski tip vode). Drugi je naziv tog
piva IPA (India pale ale). Zapravo, to je varijanta točivog
piva Bitter Ale u bocama. Prvo pivo tog tipa proizvela je
londonska pivovara Hodgson 1750. godine. Danas je britanski
pivarski koncern BASS PLD najpoznatiji po Ale pivu.
Pareno pivo - vidi: Dampfbier, Steam Beer
Pinta
- mjera za količinu piva u vrču/ krigli na engleskom govornom
području. U Velikoj Britaniji 1 pinta odgovara 0,57 l, a u
Americi, 0,47 l. Izraz pinta dolazi od stare mjere za žito.
Fraza "ići na jednu pintu" znači otići u pub,
popiti pivo.
Pivo
siromašno alkoholom (niskoalkoholno pivo) je austrijsko i njemačko
lager pivo s malim, takoreći neznatnim udjelom alkohola, što
se postiže posebnim postupkom. Ta vrsta piva u Austriji sadržava
maksimalno 1,9% alkohola. U Njemačkoj se proizvode od sladovine
s maksimalno 7,5% ekstrakta i imaju najviše 1,5% alkohola. To
su svijetla i bijela piva, bez nekog posebnog obilježja.
Pivo
za otakanje (Abzugsbier) - stari naziv za austrijsko pivo s
malim udjelom ekstrakta i alkohola (sladovina 9 - 9,9%
ekstrakta, a alkohol u pivu ispod 3%), koje se proizvodilo kad
je trebalo štedjeti skupu sirovinu - slad. Kako to danas nije
potrebno, više se ne proizvodi.
Pivski bar - vidi: Pub
Plzenski postupak (Plsensko pivo, Pilsner) - prvo lager pivo
bilo je tamno, pa gradu Plzenu pripada prvenstvo u proizvodnji
prvog svijetlog lager piva (1842. godine). Današnje plzensko
pivo ima prosječni udjel alkohola od 5% dobiva se vrenjem
sladovine s 11-13% ekstrakta. Sladovina se proizvodi od vrlo
meke vode i vrlo svijetlog slada. Jako je zahmeljeno i ima
veliku koncentraciju ugljikova dioksida. Klasični Pils(e)ner
(ili Plzensko pivo) obilježeno je cvjetnom hmeljnom aromom i
naknadnim trpkim okusom koji ostaje nakon konzumiranja. Izvorno
plzensko pivo s etiketom Pilsner Urquell proizvodi se samo u
Plzenu i hmelji sa Saaz sortom hmelja. Podrumi te pivovare su
duboko pod zemljom, ukopani u pijesku u duljini od 9 kilometara.
Pivo odležava u hrastovim bačvama premazanim pivarskom smolom.
Proizvodi se danas diljem svijeta i osobito je popularano u Češkoj,
Austriji i Njemačkoj. No, bez obzira na to, većina zlatnožutih
lager piva u svijetu je zapravo dobra ili loša imitacija
plzenskog tipa piva.
Pombe
- piće slično pivu u istočnoafričkih naroda, napravljeno od
prosa (Andropogon sorghum L.) i posebnog kvasca (Schizomyces
pombe).
Porter - vrsta jako zahmeljenog piva, tamne boje koja potječe
od prženog neslađenog ječma. Izvorno je to pivo gornjeg
vrenja, no danas se proizvodi i kao pivo donjeg vrenja u mnogim
zemljama. Iznimka su, naravno, Velika Britanija i Irska. Sadržava
do 5% alkohola, puno neprevrelog ekstrakta i voćnog je okusa. U
Velikoj Britaniji i Irskoj Porter se često plasira pod novim
imenom, Bitter Stout.
Prazničko pivo - vidi: Festbier
Prazno pivo (Ausleerbier) - u Austriji i Njemačkoj je uobičajen
naziv za ostatak piva u bačvi koji se ne može i ne smije istočiti
na malo.
Premium pivo - uobičajeni naziv za piva koja su dobila neko
priznanje, tj. medalju, ali ništa ne govori o udjelu ekstrakta
ili alkohola.
Pšenično
pivo - vidi: Weizenbier
Pub
(pivski bar) - pubovi su gotovo posvećene ugostiteljske
institucije u Velikoj Britaniji, a mnoge europske zemlje nastoje
kopirati taj tip pivskog bara. Osnovni materijal za uredenje
prostora su drvo i mesing, što im daje karakteiristične
osobine i toplinu. Diskretna glazba i udoban namještaj omogućuju
posjetitelju da se osjeća vrlo ugodno. Posluga je na prvoj
liniji - šanku, gdje posjetitelji naručuju pivo i najčešće
ga sami nose do mjesta konzumacije. Neki pubovi nude više od
100 različitih vrsta piva. Među njima posebno njegovana piva
zauzimaju cijenjeno mjesto, jednako kao čuvena ili vrhunska
vina u finim restoranima. Osim piva, poslužuju se i odgovarajući
mali zalogaji (zakuske), što se dobro slažu s pivom. U
pubovima se toče i ostala pića (vina i žestoka pića), ali su
u usporedbi sa cijenom piva vrlo skupa.
Pub -
pivovara (njem. Hausbrauerei, eng. Pub - Brewery ) - mala
gostionička pivovara u kojoj se proizvodni proces odvija pred očima
potrošača. Pivo se obično proizvodi za vlastite potrebe puba
i toči nefiltrirano, na šanku. Odnedavno se takav način
proizvodnje piva proširio po čitavu svijetu. Tako su nastala i
neka lokalna piva, izvanrednih svojstava. Posjetitelji takvih
pivovara u domaćinskoj atmosferi konzumiraju pivo uz male
zalogaje, a ponegdje i jela pripremljena s pivom. U Hrvatskoj je
također otvoreno nekoliko gostioničkih pivovara (Zagreb,
Lipovljani, Zadar, itd.)
R
Rauchbier (dimljeno pivo) - njemačko pivo lager osobitog
svojstva. Proizvodi se od sladovine s 13,5% ekstrakta i sadržava
4,5% alkohola. Najpoznatije pivo tog tipa potječe iz okolice
Bamberga. Dimljeno je pivo tamnosmeđe, ima cvjetnu aromu hmelja
i karakteristični dimni karakter (tj. okus). To je posljedica
sušenja zelenog slada na otvorenoj vatri od bukove piljevine.
Reinheitsgebot (Zakon o čistoći)najpoznatiji zakon o čistoći
piva na svijetu. Primjenjuje se u Njemačkoj od godine 1516.
Donio ga je vojvoda Wilhelm IV. 23. travnja 1516. Zakon određuje
da se pivo smije proizvoditi samo od ječma, hmelja, kvasca i
vode. Taj je zakon i danas čvrsti temelj njemačkog pivovarstva
i jamstvo kakvoće njemačkih vrsta piva. Budući da piva
uvezena u Njemačku potpadaju pod ovaj zakon, ona moraju
udovoljavati tim zahtjevima. Ipak, danas se u Njemačkoj, članici
Europske zajednice, mogu naći i piva iz drugih zemalja
Zajednice, gdje ovaj zakon ne vrijedi. Na etiketi takvih piva
mora biti označeno ako je npr. dio ječmenog slada zamijenjen
nekom drugom sirovinom.
Rotes
Bier (crveno pivo) - osobita vrsta piva koje se proizvodi u
Belgiji i Meksiku, gornjim vrenjem. Sladovina se proizvodi od
usipka sastavljenog od ječma, pšenične krupice i polutamnog
slada. Pivo odležava 1,5 godina u hrastovim bačvama. Pri tome
nastaje mliječna kiselina koja pridonosi posebnom okusu tog
osvježavajućeg i gorkasto aromatičnog pića.
Russisan Stout - engleski tip ječmenog vina, s velikim udjelom
alkohola (do 10,5%) i voćnim okusom.
S
Sabaja - pivo od ječma. U starohrvatskoj mitologiji to je jedno
od žrtvenih darova bogu Trebimiru. Trebimir je bog vršidbe i
roda, mlatitelj žita i hranitelj Ijudi. Naziv potječe još od
Ilira koji su također pili medovinu i pivo. Upotrebljavali su i
nazive sabaium ili sabaia, kako je zapisao Sveti Jeronim. Prema
riječima Ammianusa Marcellina i Diona Kasija to je bilo piće
za siromahe. Rimljani su inače proizvodili izvrsna vina, pa su
i cara Valensa, podrijetlom Ilira, podrugljivo zvali imenom
Sabaiarius jer je volio pivo.
Sahti
- kućno piće iz Finske koje se radi od ječma, raženog slada
i hmelja. Dodaju mu se bobice borovice, kao aromatični dodatak.
Komina se filtrira preko granja ili slame. Pripravljale su ga
finske žene, najčešće Ijeti. Vrenje se odvijalo u posudi za
pripremu maslaca, a piće je sadržavalo 10% alkohola.
Smoked beer - Vrlo
zanimljiv proces proizvodnje. Jacmeni slad se dimi nad vatrom.
Najvise utjecaja na okus ove vrste piva ima drvo koje se koristi
za dimljenje. Mogu biti lager ili ale.
Š
Švema
(die Schwemme) - izvorno znači vrstu točionice piva, kakva se
najprije pojavila u Njemačkoj, u XVI. stoljeću, a doslovno
klupu za sjedenje i pijenje piva.
T
Trappistenbier (Trapističko pivo) zakonom zaštićen naziv za
pivo trapističkog redovničkog reda, koje se proizvodi u
Belgiji i Nizozemskoj. Danas postoji vrlo malo samostanskih
pivovara koje proizvode tu vrstu piva. Belgija : D'Orval,
Rochefort, St. Sixtusabdij, Brouwerij der Trappisten
(Westmalle), Nizozemska: Schoapshooi Trappistenkloster. To su
jaka piva gornjeg vrenja, (6 - 9% alkohola) slična pivu ale,
brončane, do tamnosmeđe boje. Neka su suha, ali je većina
slatka. Prije doviranja u boci, pivo se doslađuje žutim
kristalnim šećerom (kandis). Na njihovoj etiketi stoji i
oznaka Abbaye ili Abdij pivo.
U
Ur/Urquell - riječ koja nije zakonom zaštićena (npr. zaštita
imena), ali se rabi za neka piva, kao npr: Ur Bock i Pilsner
Urquell. U njemačkom jeziku označava praizvor, nešto vrlo
staro.
V
Voćno
pivo - najčešći proizvodi na bazi piva Lambic, čija se
vinska suhoća najbolje slaže s aromatičnom trpkošću malina
i trešanja. No, postoje voćna piva i s drugim, manje pogodnim
voćem (jagode, breskve, banane, crni ribizl itd.).
Vollbier (puno jako pivo) - naziv za puna, ne jako prevrela piva
lager i piva gornjeg vrenja u Austriji i Njemačkoj, koja se
proizvode od sladovine s različitim udjelom ekstrakta (u
Austriji od 12 do 14%, a u Njemačkoj 11 - 14%). Zbog toga sadržavaju
od 3,8 do 4,5% alkohola (Austrija), odnosno 3,0 - 4,5% (Njemačka).
Može biti svijetlo ili tamno, a okus ovisi o vrsti.
Najpoznatije su vrste: Malzbier (osim u Bavarskoj i Baden
Wurttembergu), Weizenbier, Diatbier, Altbier, Kolsch, Pils,
Exporfbier, ExporfWeizenbier, Marzenbier, Spezialbier i
Rauchbier.
W
Weizenbier (pšenično pivo) - pivo gomjeg vrenja, s prosječnim
volumnim udjelom alkohola od 5%, proizvedeno od usipka s
najmanje 50% pšeničnog slada. Razlikuju se dvije vrste: 1. južnonjemačko
i 2. belgijsko pšenično pivo. Prvo je prije svega lagano,
iskričavo, osvježavajuće kiselkastog okusa po jabukama ili šljivama,
često začinjeno klinčićem; pravo Ijetno piće. Bistro
(Kristall) ili mutno (Hefeweizenbier) poznato je diljem svijeta.
U Austriji se KristallWeizenbier naziva i ChampagnerWeizenbier.
Tamna varijanta, pod imenom Stark, Export i Bock, može imati i
preko 10% alkohola. Belgijsko pšenično pivo tradicionalno se
zvalo i bijelo, zbog svoje blijede boje i mliječne zamućenosti.
Belgijska pšenična piva začinjena korijandorom ili narančinom
korom vrlo su popularna kao osvježavajuća pića. Nakon višemjesečnog
dozrijevanja u boci, ta su piva izvanredna desertna pića.
Weizenbock - jako njemačko pšenično pivo (sladovina s 16 -
17% ekstrakta, pivo s 5 - 5,5% alkohola).
Weizendoppelbock - jako njemačko pšenično pivo (sladovina s
18 - 19% ekstrakta, pivo s 5,7 - 6% alkohola).
Wiener Bier (bečko pivo) - vidi: Bečki postupak
Wiesen / Wies'n - posebno pripremljeno pivo za pučku svečanost,
u Munchenu npr. za Oktoberfest (Mi.inchner Wies'n ili Kuppers
Wiess).
Wilde
Bier (divlje - sirovo pivo) - to je naziv za belgijski tip piva,
koje previre spontano, bez dodatka čiste kulture pivskog
kvasca. Ta vrsta piva uglavnom dolazi iz Payottenlanda (dolina
rijeke Senne). Njemu pripadaju Lambic i danas već skoro nestale
vrste piva Faro i Gueuze.
Z
Zitum
- najjednostavnije i najpopularnije staroegipatsko pivo.
Zobeno pivo - Zob može poslužiti umjesto ječma za proizvodnju
piva. U prošlom stoljeću zobeno se pivo dosta proizvodilo u
Njemačkoj. U Beču je prije 180 godina bila osobito cijenjena
jedna vrsta takva piva. Radilo se o zelenkastožutom pivu koje
se jako pjenilo, a bilo je slično berlinskom bijelom pivu.
Natakalo se u vrčeve i bilo vrlo omiljeno piće na pučkim
zabavama pod imenom Hornerbier (Horn - malo mjesto u sjevernom
dijelu donje Austrije).
Zythos - naziv za pivo u staroj Grčkoj.
Zwieckelbier - nefiltrirano, prirodno mutno pivo koje sadržava
nešto kvasca. Izvorno su sva piva prije nego se filtriraju
manje ili više mutna. Tek od početka XX. stoljeća piva se
filtriraju. Da bi se obnovila tradicionalna proizvodnja starih
vrsta piva, neke europske pivovare proizvode Zwickel piva kao
vlastiti originalni proizvod.
|