Back to Index

 

Pivo kao lijek


 

       Tvari iz piva ne samo da poticu aktivnost zeluca i digestivnog trakta već zajedno s neprevrelim ugljikohidratima usporavaju prijelaz alkohola iz zeluca u krv.

       Rezultati mnogih istrazivanja dokazuju da je pivo potpuno prirodan, bioloski uravnotezen proizvod koji se, istina, u mnogim zemljama ubraja u slaba alkoholna pica.

       Mnogi lijecnici tvrde da manja kolicina piva (0,5 l) povoljno djeluje na lijecenje nekih teskih bolesti, primjerice tuberkuloze, kolere ili raka. Vrlo zanimljivo istrazivanje proveo je francuski lijecnik, dr. Vincent, koji je statisticki pratio zdravstveno stanje vojnika na sjeveru i jugu Francuske. Ustanovio je da su pivopije sa sjevera dvaput manje bolovali nego ljubitelji vina s juga. Ma ljudi jesam li vam rekao!!!!!

       Njemacki lijecnik, dr. G. Chabot, statisticki je pratio ucestalost karcinoma kod industrijskih radnika i ustanovio da pivoljupci kudikamo rjeđe obolijevaju od karcinoma (osim raka grla) od drugih radnika. Pivo stiti organizam od razlicitih zracenja, posebice od stetnog djelovanja "rengenskih zraka". Vjerojatno je to povezano s prisutnoscu reduciranog glutationa u pivu, jer taj spoj ima sposobnost vezanja slobodnih radikala. U pivu se ne razmnozavaju patogeni mikroorganizmi. Dr. C. Enders istrazivao je baktericidnu ucinkovitost piva u usporedbi s nekim patogenim mikroorganizmima i ustanovio da uzrocnik kolere ugiba u pivu za 15 minuta, a uzrocnik tifusa za 30 minuta.

       The New England Journal of Medicine objavio je rezultate devetogodisnjega opseznog istrazivanja srcanog infarkta u vise od 7.700 pivoljubaca. Istrazivanjem je utvrdeno da prosjecna potrosnja od 1 do 3 case dnevno (engl. čaša je 0,57 l) ima zastitni ucinak protiv srcanog infarkta. Isto tako su poznate i posljedice (alkoholizam) kod najveceg broja ekstremnih uzivatelja.  Ovo ne shvacajte osobno. Prekomjerno uzivanje u pivu i posljedice toga uzivanja nazivaju se gambrinizam (prema imenu "Kralja piva" Jana Primusa, zvanog Gambrinus). Koliko god to nevjerojatno zvucalo, pivo je uzrok ovisnosti u 70% svih ovisnika o alkoholu i u 60% svih ovisnika uopce. Da nevjerovatno je.

       To nije cudno ako se zna da pivo djeluje ugodno, gasi zedj i opusta. Prof. Anton Piendl s Tehnickog sveucilista u Munchenu to opustanje dovodi u vezu s pojmom "psihosocijalni stres". Taj pojam obuhvaca strah, napetost i agresiju. Sve se to s pivom odstranjuje, jednako kao i faktor rizika od:

srcanog infarkta, visokog tlaka, secerne bolesti i gihta.


       Stoga je pivo uslo u svakidasnju uporabu kao npr. sir ili cokolada i postalo samo po sebi razumljiv sastavni dio naseg zivota. Upravo zato treba biti svjestan cinjenice da pivo sadrzi alkohol, pa se treba drzati one stare mudrosti: ne pretjerivati ni u cemu osim u alkoholu.

       Na osnovi iznesenog, moze se reci da je umjereno konzumiranje piva preporucljivo, kako s prehrambenog tako i zdravstvenog gledista, jer pivo moze:

- biti dobar izvor energije i tekucine nakon fizickog napora raznih kategorija potrosaca (radnici, sportasi, trudnice, vecina bolesnika i rekonvalescenata, iscrpljene i anemicne osobe itd.);

- posluziti kao dopuna dijetama siromasnim mineralnim solima (zbog vrlo malog udjela natrija u pivu); 

- poticati apetit i probavu (laka i brza resorpcija sastojaka piva); 

- biti preporucljiv napitak za ljude u zrelim godinama; 

- imati diuretsko djelovanje (pospjesuje mokrenje i ublazava poteskoce u radu bubrega i mjehura); 

- smanjiti mogućnost nastajanja bubreznih kamenaca i povecati njihovo uklanjanje iz urinarnih puteva; 

ublaziti stresove te djelovati kao prirodno umirujuce i uspavljujuce sredstvo (zastita od pojave srcanog infarkta, dobar san).

 


 


Pivo dobro za oci i srce!??

 

 


Pijte pivu – zdrava je!

     - Istraživači su otkrili da čaša piva može pridonijeti zaštiti od srčanih bolesti čak i više nego crno vino ili jaka alkoholna pića. Pivo sadržava vitamin B6, koji sprječava nakupljanje homocisteina u tijelu za kojeg se pretpostavlja da povećava opasnost od srčanih bolesti. No nizozemski su istraživači otkrili da to možda i nije jedini razlog zbog kojega je pivo korisno za srce. Oni su ispitali 111 zdravih muškaraca koji su tri tjedna uz večeru pili pivo, vino ili žestoka alkoholna pića. Otkrili su da se razina homocisteina ne povećava nakon konzumacije piva, ali se povećava nakon vina i žestokih alkoholnih pića. U pivopija je otkrivena 30% veća razina vitamina B6 u krvnoj plazmi, a razina vitamina B6 povećala se i u osoba koje su pile vino i druga alkoholna pića no ne toliko. Umjerena konzumacija alkohola utječe na mnoge procese u tijelu, od kojih je jedan znatno povećanje razine dobroga HDL kolesterola.

 


Evo zasto je pivo bolje i od mlijeka... Ljudi cuvajmo krave i koze!!!

Mislim da je pametnije da koze lagano bacimo na razanj a zatim sve to zalijemo pivom... 

milk sucks!!!!
MILK (I cup, 2% cup) BEER (I cup)
Fat (g) 5 0
 Fiber (g) 0 0.5
Sodium (mg) 122 12
Cholesterol (mg) 20 0
Calories 122 97


Piti ili ne piti, pitanje je sad! - (nepotrebna dilema:))