Pivo
kao lijek
Tvari
iz piva ne samo da poticu aktivnost zeluca i digestivnog trakta
već zajedno s neprevrelim ugljikohidratima usporavaju prijelaz
alkohola iz zeluca u krv.
Rezultati
mnogih istrazivanja dokazuju da je pivo potpuno prirodan,
bioloski uravnotezen proizvod koji se, istina, u mnogim zemljama
ubraja u slaba alkoholna pica.
Mnogi
lijecnici tvrde da manja kolicina piva (0,5 l) povoljno djeluje
na lijecenje nekih teskih bolesti, primjerice tuberkuloze,
kolere ili raka. Vrlo zanimljivo istrazivanje proveo je
francuski lijecnik, dr. Vincent, koji je statisticki pratio
zdravstveno stanje vojnika na sjeveru i jugu Francuske.
Ustanovio je da su pivopije sa sjevera dvaput manje bolovali
nego ljubitelji vina s juga. Ma ljudi jesam li vam rekao!!!!!
Njemacki
lijecnik, dr. G. Chabot, statisticki je pratio ucestalost
karcinoma kod industrijskih radnika i ustanovio da pivoljupci
kudikamo rjeđe obolijevaju od karcinoma (osim raka grla) od
drugih radnika. Pivo stiti organizam od razlicitih zracenja,
posebice od stetnog djelovanja "rengenskih zraka".
Vjerojatno je to povezano s prisutnoscu reduciranog glutationa u
pivu, jer taj spoj ima sposobnost vezanja slobodnih radikala. U
pivu se ne razmnozavaju patogeni mikroorganizmi. Dr. C. Enders
istrazivao je baktericidnu ucinkovitost piva u usporedbi s nekim
patogenim mikroorganizmima i ustanovio da uzrocnik kolere ugiba
u pivu za 15 minuta, a uzrocnik tifusa za 30 minuta.
The
New England Journal of Medicine objavio je rezultate
devetogodisnjega opseznog istrazivanja srcanog infarkta u vise
od 7.700 pivoljubaca. Istrazivanjem je utvrdeno da prosjecna
potrosnja od 1 do 3 case dnevno (engl. čaša je 0,57 l) ima
zastitni ucinak protiv srcanog infarkta. Isto tako su poznate i
posljedice (alkoholizam) kod najveceg broja ekstremnih
uzivatelja. Ovo ne shvacajte osobno. Prekomjerno uzivanje
u pivu i posljedice toga uzivanja nazivaju se gambrinizam (prema
imenu "Kralja piva" Jana Primusa, zvanog Gambrinus).
Koliko god to nevjerojatno zvucalo, pivo je uzrok ovisnosti u
70% svih ovisnika o alkoholu i u 60% svih ovisnika uopce. Da
nevjerovatno je.
To
nije cudno ako se zna da pivo djeluje ugodno, gasi zedj i
opusta. Prof. Anton Piendl s Tehnickog sveucilista u Munchenu to
opustanje dovodi u vezu s pojmom "psihosocijalni
stres". Taj pojam obuhvaca strah, napetost i agresiju. Sve
se to s pivom odstranjuje, jednako kao i faktor rizika od:
srcanog infarkta,
visokog tlaka, secerne bolesti i gihta.
Stoga je pivo uslo u
svakidasnju uporabu kao npr. sir ili cokolada i postalo samo po
sebi razumljiv sastavni dio naseg zivota. Upravo zato treba biti
svjestan cinjenice da pivo sadrzi alkohol, pa se treba drzati
one stare mudrosti: ne pretjerivati ni u cemu osim u alkoholu.
Na
osnovi iznesenog, moze se reci da je umjereno konzumiranje piva
preporucljivo, kako s prehrambenog tako i zdravstvenog gledista,
jer pivo moze:
- biti dobar izvor
energije i tekucine nakon fizickog napora raznih kategorija
potrosaca (radnici, sportasi, trudnice, vecina bolesnika i
rekonvalescenata, iscrpljene i anemicne osobe itd.);
- posluziti kao dopuna
dijetama siromasnim mineralnim solima (zbog vrlo malog udjela
natrija u pivu);
- poticati apetit i
probavu (laka i brza resorpcija sastojaka piva);
- biti preporucljiv
napitak za ljude u zrelim godinama;
- imati diuretsko
djelovanje (pospjesuje mokrenje i ublazava poteskoce u radu
bubrega i mjehura);
- smanjiti mogućnost
nastajanja bubreznih kamenaca i povecati njihovo uklanjanje iz
urinarnih puteva;
ublaziti stresove te
djelovati kao prirodno umirujuce i uspavljujuce sredstvo
(zastita od pojave srcanog infarkta, dobar san).
Piće
je dobro za inteligenciju
|
 |
|
 |
Konzumiranje alkohola
u umjerenim količinama čini ljude pametnijima,
utvrdili su znanstvenici koji su do tog zanimljivog
podatka došli ispitivanjem 2000 osoba
Ispitanici koji na dan piju oko litre piva ili
adekvatnu količinu nekog drugog alkoholnog pića
imaju malo viši kvocijent inteligencije od onih koji
uopće ne piju alkohol, pokazalo je istraživanje.
Inteligenciju, čini se, potiču kemijski spojevi
polifenoli koji se nalaze u alkoholu. Sudionici
ispitivanja koje je provedeno u Japanu dnevno su pili
četiri jedinice alkohola, što u praksi znači dvije
politrene krigle piva ili četiri čaše vina.
Rezultati istraživanja objavljeni su u znanstvenom časopisu
New Scientist.
|
Pivo
dobro za oci i srce!??
Popijete li ga previše,
vidno polje će se zamutiti, ali umjereno redovito
konzumiranje popravlja vid sprečavajući razvoj očne mrene
te pomaže i kod srčanih oboljenja
Ispitujući djelovanje piva na laboratorijskim štakorima
kanadski znanstvenici su zaključili da antioksidansi zaštićuju
stanice očiju i tako sprečavaju pojavu mrene.
Budući da visoka razina glukoze šteti mitohondrijima, a
njihovo oštećivanje vodi razvoju mrene, dr. John Trevitck
voditelj navedenog istraživanja smatra da jedna čaša piva
dnevno čini mnogo dobra jer antioksidni zaštićuju
mitohondrije. Pivo, posebno bogato hmeljom ili ono tamnije
sadrži visoku koncentraciju antioksidansa i enzima što pomaže
i pri prevenciji srčanih bolesti.
Ovo bi posebno moglo koristiti dijabetičarima kod kojih često
stradavaju oči.
Zasebno istraživanje u Pennsilvaniji usredotočilo se na
djelovanje piva kod arterioskleroze - odebljanja arterija.
Profesor Joe Vinson davao je hrčcima ekvivalent ljudske doze
od dva piva dnevno. Tvrdi da su prijašnja istraživanja
pokazala zdravstvene koristi antioksidansa iz vina te da
alkohol iz piva i vina pomaže u preventivi srčanih bolesti
no smatra da je njegovo istraživanje prvo potvrdilo da i
antioksidanti iz piva pomažu kod srčanih bolesti.
Antioksidanti u čaju i juiceu mogu imati jednako djelovanje,
dodaje Vinson.
Pijte pivu – zdrava je!
-
Istraživači su otkrili da čaša piva može pridonijeti zaštiti
od srčanih bolesti čak i više nego crno vino ili jaka
alkoholna pića. Pivo sadržava vitamin B6, koji sprječava
nakupljanje homocisteina u tijelu za kojeg se pretpostavlja da
povećava opasnost od srčanih bolesti. No nizozemski su istraživači
otkrili da to možda i nije jedini razlog zbog kojega je pivo
korisno za srce. Oni su ispitali 111 zdravih muškaraca koji su
tri tjedna uz večeru pili pivo, vino ili žestoka alkoholna pića.
Otkrili su da se razina homocisteina ne povećava nakon
konzumacije piva, ali se povećava nakon vina i žestokih
alkoholnih pića. U pivopija je otkrivena 30% veća razina
vitamina B6 u krvnoj plazmi, a razina vitamina B6 povećala se i
u osoba koje su pile vino i druga alkoholna pića no ne toliko.
Umjerena konzumacija alkohola utječe na mnoge procese u tijelu,
od kojih je jedan znatno povećanje razine dobroga HDL
kolesterola.
Evo zasto je
pivo bolje i od mlijeka... Ljudi cuvajmo krave i koze!!!
Mislim da je
pametnije da koze lagano bacimo na razanj a zatim sve to
zalijemo pivom...
milk
sucks!!!!
|
MILK (I cup, 2% cup) |
BEER (I cup) |
Fat (g) |
5 |
0 |
Fiber (g) |
0 |
0.5 |
Sodium (mg) |
122 |
12 |
Cholesterol (mg) |
20 |
0 |
Calories |
122 |
97 |
Piti ili ne piti, pitanje je sad! - (nepotrebna dilema:))
|