Posjed 
obitelji Salamunovic

OKLOD

 

Kuca na posjedu


Zoran Salamunovic primijenjuje napredne metode u poljoprivredi i stocarstvu. Na Okladu postoji muzilica - jedina na Bracu. Za dobivanje elektricne energije sluze solarne ploce. Povrh toga, podaci se obraduju kompjuterski od 1992.god., u cemu je Zoran bio "pionir" u Hrvatskoj od individualnih poljoprivrednika do 2001.god.

U svom poslu Zoran Salamunovic suraduje s veterinarskom stanicom, tako da su zivotinje (prvenstveno ovce) izvrsno preventivno zasticene. Takoder suraduje i s Hrvatskom stocarsko-selekcijskom sluzbom. Ostvarena je intenzivna suradnja s Agronomskim i Veterinarskim fakultetom u Zagrebu.Josip Salamunovic, Zoranov otac,  dobio je nekoliko diploma za svoje doprinose na unaprijedenju poljoprivredne proizvodnje i zadrugarstva, kao i za promidzbu suzivota masline i ovce. Diplome su mu dodijelili Zadruzni savez Dalmacije, Hrvatska gospodarska komora i Pokret prijatelja prirode "Lijepa Nasa."

Naziv ovog poljoprivrednog dobra prvi put se spominje u Povaljskoj listini 1126. god. sa znacenjem ogradenog polja ili zemljista. Tek kasnije Oklod postaje vlastita imenica, sto je i danas.
Ovo "ogradeno zemljiste" je veliko 20 ha.Na posjedu se kombinira suzivot ovaca i maslina.


Info:
Zoran Salamunovic, 21410 Postira, Brac
tel. 385 (0)21 632 992, GSM 098 603 286

Osim stocarstvom i  maslinarstvom (proizvodnjom ulja) i bademima, 
obitelj se bavi i .proizvodnjom sira.

Treba istaknuti i zapazenost na godisnjim izlozbama hrvatskih ovcjih i kozjih sireva "OV-KO mlijecni proizvodi" koje organizira Hrvatski stocarsko selekcijski centar.

Opce diplome:
diploma sa srebrnom plaketom za unaprijedenje poljoprivredne proizvodnje i zadrugarstva 1996.god.
diploma za promicanje suzivota masline i ovce 1987.god. 

"OV-KO" diplome i nagrade za kvalitetu sira:
diploma za sudjelovanje 2000.god. na Plitvicama
zlatna plaketa za tvrdi masni ovcji sir 2001.god. u Zagrebu
zlatna plaketa za tvrdi masni ovcji sir 2002.god. u Varazdinu

webmaster

 http://free-st.hinet.hr/oklod 

Veljaca 2002.